Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Realism och värme

Barry Jenkins återvänder efter ”Moonlight” för att denna gång krossa våra hjärtan totalt. Skimrande poesi som balanserar misär och kärlek.

19-åriga Tish (Kiki Layne) blir gravid men får kärleksfullt stöd av sin familj i ”If Beale Street could talk”.

19-åriga Tish (Kiki Layne) blir gravid men får kärleksfullt stöd av sin familj i ”If Beale Street could talk”.

Foto: Tatum Mangus / Annapurna Pictures

Film2019-02-11 15:09
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Barry Jenkins har en sällsynt förmåga att skildra misär samtidigt som han gör det med guldskimmer och poesi. Med varma toner, återhållsamhet och tysta explosioner av kärlek. Något som ofta resulterar i känslor av frustrerande orättvisa under filmerna men välbehag i efterhand. Jenkins sysslar med konst när han gör film. En uppsjö av känslor som ofta sammanfattas i karaktärernas ärliga leenden och vemodiga ögon. Därför förefaller det komplett naturligt att han nu filmatiserar James Baldwins roman ”If Beale Street Could Talk”. Medborgarrättsaktivisten var huvudpersonen i dokumentären ”I Am Not Your Negro” från 2016. Mycket av hans gärning handlade om att skapa värdighet och rättvisa för de svarta i USA. Om någon regissör matchar Baldwin är det just Jenkins.

Filmen börjar i 70-talets New York. I en era där svarta och vita vistas i samma miljöer men jämlikhet inte finns i vardagen. Tish och Fonny som känt varandra hela sina liv har blivit förälskade. Du skulle kunna ta filmen för romantik men det är via kärleken som Jenkins visar ett samhälle genomsyrat av rasism. Fonny blir oskyldigt anklagad för att ha våldtagit en kvinna. Trots att det inte finns någon logik mellan var han befann sig och var våldtäkten ägde rum anses han skyldig eftersom en hämndlysten polis pekat ut honom. Genom detaljer sys historien ihop om en hopplös situation, ett system som motarbetar ett folk, rättsväsende som konsekvent diskriminerar människor. ”If Beale Street Could Talk” är en mer modern version av ”To Kill A Mocking Bird”.

”If Beale Street Could Talk” är som en sorgsen jazzlåt eller en blues. Den är omskakande vacker men tillåter heller inte melankolin att försvinna från någon scen. De små instick av hopp och långsam förbättring som finns går hand i hand med monumental sorg. Bäst illustreras känslan i en scen mellan Fonny och hans vän som precis kommit ut från fängelset. Medan de två unga kära ser missförhållandena lever de i hopp. Vännen däremot har fått sig en så hård törn att han synligt bär på något mycket tyngre. Något vi redan sett besöka Tish och Fonny också, eftersom filmen reser fram och tillbaka i tid.

Även om Jenkins inte riktigt når samma mästerliga nivå som i ”Moonlight” har han ändå gjort något av stort värde igen. Jag blir berörd på ett förkrossande sätt, förstår inte mänskligheten och all den ondska den bidrar till. Känner stark empati och respekt för USAs svarta. Filmen är förkroppsligandet av social orättvisa men också kärleken i en familj.

Film

If Beale Street Could Talk

Cnema/Filmstaden

Regi: Barry Jenkins

I rollerna: KiKi Layne, Regina King, Stephan James, Colman Domingo, Teyonah Parris, Diego Luna m fl.

Betyg: * * * *

Läs mer om