Människan vill ofta väl men hamnar ofta fel. Det är en tes som Hirokazu Koreeda ofta har som bas för sitt filmskapande. Den förlåtande blick Koreeda har på sina protagonister är ovanlig eftersom han samtidigt inte blundar för tillkortakommanden. ”Efter stormen” är på många punkter väldigt typisk för regissören.
Om du gillar stillsamt drama som ger utrymme för eftertanke är japanska regissören Koreeda mästaren själv. Konsekvent har han berättat historier om relationer mellan människor. Många gånger, men inte alltid, finns ingen händelse som är utgångspunkten för historien. Varsamt och intelligent gräver Koreeda in i sin berättelse.
I ”Efter stormen” är Ryota i fokus. För 15 år sedan har han vunnit ett litteraturpris för sin debutroman. Framgång som han sedan haft svårt att leva upp till trots sin vilja. Numera arbetar han som privatdetektiv, ett yrke han säger sig vara i för att göra research för sin nästa bok. Pengarna slösar han på lotto och spel. Frånskilda frun pressar om underhåll, sonen får han träffa någon gång i månaden. Ryotas far har precis avlidit vilket lämnat matriarken ensam, men hon verkar inte så betungad av sin förlust.
I rollen som Ryota ser vi Hiroshi Abe som tidigare spelat i filmer av Koreeda. Allt som regissören vill säga med sin rollfigur lyckas Abe skildra på ett mångsidigt och känsligt sätt. Blandningen av försiktighet, vilja, hopp och uppgivenhet är en utmaning som Abe antar och lyckas genomföra. Det ligger en sorg i hans ögon som kroppen försöker avvisa men ändock står Ryota där han inte vill vara. Generellt brukar Koreeda få fram det bästa ur sina skådespelare. I ”Efter stormen” är utmaningen att inget omskakande sker, trots den storm som titeln anspelar på. Underliggande elden i berättelsen syns inte mer än enstaka rökpuffar.
Skådespelarna behöver alltså hitta sätt att spela känsloregister de samtidigt ska försöka kväva, vilket de faktiskt klarar av. Till sin hjälp har de ett manus och dialoger som är kopplade till verkligheten. Människorna i filmen talar såsom familjer gör. Ordtätheten, oväsentligheter och enstaka tillskott av djup reflektion.
Förutom temat vilja väl men hamna fel är ”Efter stormen” också byggd på fundamentet att livet inte blir som man planerar. Rollfigurer uttalar denna idiom för att göra det extra tydligt. Varenda karaktär har haft önskemål som livet inte levererat. Det är en sorgsen men vacker vy över vad vi kallar livet. Och en försoning med livet som både är ledsam men också befriande.