Ny bok
”Inte alla män”
Veronica Palm
Bokfabriken
Veronica Palm är ännu inte fyllda femtio år. Sedan uppväxten i Kisa och gymnasietiden i Linköping och fram till nu har hon ägnat större delen av sitt liv åt politik för socialdemokraternas räkning i riksdagen, ett kort inhopp i EU-parlamentet och i kommunpolitiken i Stockholm där hon bor sedan länge.
Med boken ”Inte alla män” begår hon sin romandebut. Det är en stark debut som mycket väl kan följas av en riktigt stark roman här framöver. I debuten bjuder Palm läsarna på i vart fall två olika utkast till den kommande romanen. Viket inte är så konstigt. Hennes ställning som tidigare tänkbar partiledarkandidat efter Mona Sahlins avgång gjorde att hon tog plats i media på riktigt. Hennes tretton år som vänsterprofil i riksdagen har också bidragit till att hon är en politisk person som många har väldigt olika åsikter om. Att hon -och förlaget(?) – valde att låta berättelsens huvudperson vara den unga och frånskilda riksdagsledamoten Emilia (S) från Linköping är därför och som sagt inte så konstigt. Det utkast till en kommande roman som flyger på starkast vingar i ”Inte alla män” är emellertid berättelsen om Josefine och hennes tragiska äktenskap med Nils, ett charmerande och hårdslående möjligt statsministerämne i det moderata partiet.
Veronica Palm beskriver med fasansfull elegans hur Josefine steg för steg går djupt in i den misshandlade kvinnans misär, förnekelser, lögner och enstaka blixtar av total klarsyn av vilket liv hon faktiskt lever. Det är mer än starkt.
För att få det sagt först som sist. Jag ger inte särskilt mycket för politikern Veronica Palms ytliga vänsterposerande i diverse frågor. I sin bok visar hon på helt andra kvaliteter. Bokens skildringar av riksdagslivets bestyr och konstigheter är läsvärda och intressanta och alls inte plakatmässiga på något sätt. Riksdagspolitikern Emilia tampas med klassiska problem som jag kan känna igen efter mina egna sju år som socialdemokratisk riksdagsledamot på 1990-talet. Riksdagsromanen har dock inte alls samma tyngd och intensitet som kvinnomisshandelsromanen i Veronica Palms bok. Kanske är det så att det var riksdagsårens larmande och maktnära erfarenheter som gav henne möjlighet att få ge ut en skönlitterär bok på ett förlag. Men det är den misshandlade Josefines historia som hon framför allt vill berätta. Vilket märks. Nästa roman av Veronica Palm bör utgå från denna insikt. Då kan det bli riktigt bra.