Ny bok
Stora boken om Lilla spöket Laban, Lilla Anna och några till.
rabén&sjögren 2020
Under flera decennier har de bjudit barn och sagoläsande föräldrar på fantastiska upplevelser tillsammans med Lilla Anna, Långa farbrorn, Spöket Laban, Pulvret, Tummen och en rad olika figurer i totalt över hundra olika bilderböcker som givits ut på trettiotre olika språk. Lasse Sandberg, som stod för tecknandet, gick bort 2008. I början av augusti i år fyller Inger Sandberg 90 år. Det firar förlaget rabén&sjögren genom att ge ut en härligt tjock samlingsvolym med sju olika berättelser. Bokens sista sida - 140 - ägnas åt konstnärsparet Sandbergs gärning från debutboken om "fåret Ullrik" som kom ut 1953 och framåt i tiden. Det stora genombrottet kom med den första boken om Lilla Anna som gavs ut 1964.
Barnen går liksom i retur när jag intensivt plöjer mig igenom bokens berättelser. Alla kvällar och eftermiddagar och (helg)morgnar som förgyllts/underhållts/räddats av Inger och Lasse Sandbergs underfundiga figurer dyker upp i minnet.
Jag är förtjust i Lilla Anna och Lilla Spöket Laban. I samlingsvolymen publiceras den allra första boken som kom ut 1965 och som kort och gott heter "Lilla Spöket Laban."
Laban ligger i vaggan. Pappaspöket ligger inte på latsidan utan sätter direkt igång med att öva Laban i "stora spökstönet" och "värsta rasslet." Laban lyssnade ivrigt och fick till ett "Piip.
Pappaspöket tar med honom till slottet en "perfekt" spöknatt med "uggle-hu-hu, fladdermöss och rävtjut."
När de båda ska börja spöka på slottet så rycker Laban sin pappa i lakanet och säger att han har glömt en "väldigt viktig sak hemma."
Det visar sig att Laban har glömt att ta med sig sin ficklampa!
"Inget riktigt spöke använder ficklampa", sa pappan med sorgsen röst i en episod som fångar Labanböckernas kärna.
"Lilla Anna och Långa farbrorn på havet" som kom ut 1971 är en av böckerna som finns att läsa i samlingsvolymen. Det är en verklig klassiker. De möter bland annat en val som vill vara en ö och en undervattensbåt som kikar på dem med periskop.
Jag har starkast relation med "Pulvret." Min favoritbok "Hjälpa till, sa Pulvret" (1983) finns med i samlingsvolymen. Jag kan än idag ur minnet citera stycken av morfars och Pulvrets dialog vid pannkaksbaket.
Sveriges barn och barnbarn är att gratulera. Den "Stora boken" om Pulvret och alla de andra kommer att förgylla er uppväxt.