Fremont
Cnema
Regi: Babak Jalali
I rollerna: Anaita Wali Zada, Gregg Turkington, Hilda Schmelling, Eddie Tang, Jeremy Allen White m fl.
Betyg: 4
”Fremont” är ovanlig i att den både är originell och inte. För den som sett film av Jim Jarmusch framstår Babak Jalalis produktion som direkt inspirerad av den amerikanska regissören. Samma tillbakadragna, oavsiktliga humor, lågmäldhet och svartvita finish. Det känns som bristande originalitet att ens referera till Jarmusch i recensionen eftersom kopplingen är så uppenbar. Den afghanska diasporan är däremot inte lika upprepad i filmhistorien. Mohsen Makhmalbaf och hans familj har gjort ett flertal filmer om Afghanistan. Annars är det främst 2007 års ”Flyga drake” som närmar sig den gruppen, en film som i huvudsak utspelar sig i minnen från Afghanistan. ”Fremont” är en ljuvlig och berörande historia som väver in komplex mänsklighet och presenterar det på ett absurt enkelt sätt.
Donya lever i en liten lägenhet i Fremont bland andra exilafghaner. Filmen utspelar sig efter att talibanerna återtagit makten. Hon som arbetade som översättare kom till USA med ett av evakueringsflygen när amerikanerna lämnade landet de varit i under 20 år. Till ytan är Donya oberörd av precis allt, hennes enda problem är sömnen. Genom en av sina kontakter får hon tag på en psykiatriker som hon hoppas ska skriva ut sömntabletter. Han är däremot mycket intresserad av att gräva i de svårigheter som angriper henne. Långsamt kommer en del fakta fram, exempelvis att hennes familj får höra om att deras dotter är en förrädare på grund av det arbete hon hade. Där hon bor finns det sådana som knappt tittar åt hennes håll. Motvilligt släpper hon fram sammanhangen.
Medan andra afghaner också arbetar i Fremont åker Donya till San Fransisco för jobbet på en lyckokakefabrik. När hon får frågan varför säger hon att dagen börjar med afghaner och avslutas med afghaner, hon vill även se kineser. Det är idel uttryckslösa ansikten men explicit och implicit dialog som säger oceaner av saker.
Donya, som för övrigt betyder ”värld”, spelas till perfektion av nykomlingen Anaita Wali Zada. Med sina djupa ögon och en antydan till rynkade panna fångar hon sin rollfigurs komplexa inre. Det är i detaljerna som Jalali packat innehåll, som kan missas vid en första anblick. Karaktärerna är så fantastiskt fylliga, bärande på humor och allvar på samma gång.