Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Berättelsen håller inte trots teknisk utveckling

Nya utomjordingar ser dagens ljus utan mycket nyskapande.

Avatar-filmen intar tillsammans med "The Batman" en fjärdeplats i ligan för största intäkter i år i Nordamerika.

Avatar-filmen intar tillsammans med "The Batman" en fjärdeplats i ligan för största intäkter i år i Nordamerika.

Foto: 20th Century Studios via AP/TT

Recension2022-12-19 15:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Film

Avatar. The way of water
Filmstaden 
Regi: James Cameron
I rollerna: Sam Worthington, Zoe Saldana, Michelle Yeoh, Kate Winslet, Sigourney Weaver, Oona Chaplin, Jemaine Clement, Stephen Lang m fl.
Betyg: 2.5

Ta en gymnasiefilmare, ge den teknisk skicklighet och mycket pengar så landar du i James Cameron. Regissören som större delen av sin karriär berättat ungefär samma historia: heterosexuell romans med hinder och komplikationer. Nästan alltid något större vid sidan om som ska agera bakgrundspalett. "Avatar" den första filmen vek inte från det receptet, inte heller "Avatar. The way of water" gör någon särskild ansträngning åt det hållet. Cameron vet vad han vill, gott så. Samtidigt kan det bli lite tråkigt att se samma historia om och om igen. En historia som dessutom inte hade någon särskild finurlighet eller komplext innehåll. En stor del av publiken togs med storm 2009 av den värld Cameron hade skapat. De utomjordiska skogarna såg verkligen drömska ut och det kan räcka. Det fanns också en del anständiga värderingar om utnyttjande av ursprungsbefolkningar som attraherade vissa.

Den här gången är vi tillbaka i Pandora. Jake Sully som nu är na'avi på heltid har blivit klanledare och fyrbarnspappa. Ungefär lika lång tid som filmen sist har passerat och harmonin slås sönder av att människor återigen försöker befolka och ta över den här världen på bekostnad av ursprungsbefolkningen. Allegorin med vår värld är tydlig, övertydlig till och med. Människorna är nu också tillbaka som avatarer. Quaritchs minne har överförts till en na'avi så han är med även denna gång. Familjen Sully blir denna gång flyktingar i en annan del av Pandora, där de möter på ett turkosfärgat folk. Här tar sig Cameron alltså an utanförskap och hur illa migranter kan behandlas. Lovvärt minst sagt, men som vanligt gör han det så övertydligt att det blir smörigt på något sätt. Vilket är väldigt synd på sådana viktiga ämnen som rasism, exploatering av människor, imperialistisk hänsynslöshet, människans förmåga att använda nya uppfinningar till ondo.

Tyvärr kommer fler "Avatar"-filmer att se dagens ljus. Hur många är oklart men nästa är redan inspelad. Förvisso brister inte världen i dålig eller inadekvat film så varför skulle man rikta sin irritation på just "Avatar"? För att jag skulle vilja ha James Camerons nyfikenhet hopslagen med en riktigt duktig berättare.