Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

När Sverige blev funktionellt

Per I. Gedins bok började som en nyfiken blick på konsthistorikern, forskaren och pedagogen Gregor Paulsson.

Foto: Fotograf saknas!

Ny bok2018-08-13 11:00

När Gedin var student i Uppsala lyssnade han 1948 på en föreläsning av Paulsson. Föreläsningen gjorde ett starkt intryck på den unge Gedin. När han långt senare i sitt yrke som biografiförfattare arbetade med en bok om Isaac Grünewald "dök plötsligt min gamle lärare upp i många och oväntade sammanhang", säger Gedin i förordet till "När Sverige blev modernt" där han konstaterar att "så småningom resulterade nyfikenheten i denna bok." Och tack för det säger jag. Boken är en fenomenalt intressant berättelse om hur "funktionalismens ideologi" under några decennier kom att starkt prägla och forma Sverige och svenskarna.

Gregor Paulsson var generalkommissarie för Stockholmsutställningen 1930. I boken väver Per I. Gedin samman funktionalismen med de framväxande folkhemsplanerna, makarna Myrdals steriliseringsprogram, det växande intresset för rasläror och vad han kallar för drömmen om "den nya människan."

Boken "När Sverige blev modernt" skildrar Gregor Paulssons samhällsengagemang på flera arenor. Därigenom blir boken en bred- och på flera områden fördjupad - berättelse om strider, konflikter och nätverk i föreningar, politik och myndigheter. Kort sagt ett slags lärobok i samhällsutveckling. Läsning anbefalles; som man kanske sa på Gregors tid.

Bok

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!