Utställningens titel "Den belägrade staden" är tagen från en bildsvit med storskaliga kol- och blyertsteckningar av ödsliga arkitektoniska fantasier.
Teckningarna framstår som dystopisk science fiction, där de märkliga huskropparna ekar tomma och tycks vara övergivna av människan.
Mattias Fagerholm visar även skickliga mjukgrundsetsningar, ett mödosamt och tidskrävande hantverk. De gåtfulla bilderna ser ut att bära på skeenden och berättelser.
- Det handlar om historiens gång och förgänglighet. Det är vackra och vilsamma bilder att meditera kring, även om de inte är harmoniska utan uttrycker vånda. Ändå finns en livsglädje bakom dem, en fascination för livet, säger Mattias Fagerholm.
För tio år sedan bjöds Fagerholm med på en forskningsresa till Antarktis och han kom därifrån med en "väldig massa teckningar". Väl hemma skapade han grafik av dem och på Konstforum visas några bilder från den inspirerande resan till den antarktiska halvön.
Bilderna uttrycker en meditativ förundran över naturen och livets förgänglighet som hör hemma i den romantiska konsttraditionen. Dit hör också fascinationen för naturens krafter vid Land's End vid Cornwall i England, en förrädisk kust med rev och klippor där många fartyg förliste. I flera grafiska blad syns skepp som går i kvav och ivrigt slukas av vågorna. Skeppen bär på en symbolik - det handlar om att segelfartygens tid är förbi.
Läs hela artikeln i papperstidningen.