Georg Brüchners Woyzeck är en av de mest framförda och inflytelserika pjäserna i den tyskspråkiga teaterrepertoaren.
– Woyzeck räknas som det första moderna dramat, eftersom det framställs hur en individ klarar sig i ett anonymt samhälle. Tidigare hade människan befunnit sig i kollektiv, i skrån eller tillhört en gård eller en släkt. Men på 1800-talet växer industrisamhället och storstäderna fram. Brückner ställer frågan kring hur man skapar en egen etik när man är utlämnad, säger Olov Rasch, som regisserar föreställningen.
Fattig soldatHistorien om den fattige soldaten Woyzeck, som begår hemska handlingar, kan beskrivas som ett växelspel mellan offer och förövare, vilket kompaniet också väljer att sätta som undertitel. Ingen är helt oskyldig i denna tidlösa berättelse om umbäranden och utnyttjande av dem som har det sämre. Musik vävs in i föreställningen: folkmusik, folkvisor och modern indierock med bandet Wunderkind.
NutidsproblematikOlof Rasch vill med valet av pjäs också sätta ljuset på nutidens problematik med utanförskap och främlingsfientlighet.
– Många känner sig som offer, förbittrade och missnöjda, och ger sig på allt som känns främmande och fel. En del av främlingsfientligheten som växer fram har sin rot i att man inte lyckas frigöra sig från offersituationen. Det föder ett politikerförakt och en längtan efter något begripligt och klart. Det gynnar enkla budskap, som det från Sverigedemokraterna.
– Woyzeck är en sorglig historia som ändå ger en sorts hopp. Vi lyfter fram att man som individ har möjlighet att forma sitt liv, trots allt. Man kan bli hjälte genom att forma sin etik, sina ideal och handla på et riktigt sätt, säger Olov Rasch.
"Utmärkt spelplats"Sommarteatern har premiär den 13 augusti och spelplatsen är även i år på Galleri NP 33.
– Det fungerade alldeles utmärkt i fjol. Vi har ju tillgång till ett stort och vackret teaterrum på magasinsvinden. Det blir väldigt trevligt, man kan besöka utställningen före och äta en bit mat, säger Olov Rasch.
Även i år väntar kringarrangemang som en konsert visor av Monica Zetterlund och Barbro Hörberg.