Svallande känslor bland grevar och primadonnor
Adelsmän med kärleksproblem intar Skandiascenen. Där repeteras nu Greven av Luxemburg, en operett med doft av Paris.- Vi hoppas att det blir en lustfylld och spännande story med rasande bra sånginsatser, säger regissör Iwar Bergqvist.
- Jag gillar de små scenernas mikrokosmos som är fulla av lust och glädje, säger regissören Iwar Bergqvist.
Foto:
Eva Malmgren, direkt från Operan i Köpenhamn, Karin Fjellgren från Göteborgsoperan och Linus Flogell, nyutexaminerad från operahögskolan. För andra året i rad svarar Iwar Bergqvist för regin.
- Vi var så otroligt nöjda med honom efter Csardasfurstinnan förra året, säger Carina Perenkranz.
Härlig akustik
Fjolårets operett gavs på Arbis men nu har steget tagits ner till Drottninggatan och Chopp Events egen teater som Iwar Bergqvist berömmer för dess "härliga akustik". Föreställnigen har premiär om en månad och repetitionerna har precis dragit igång på teatern.
- Det är ett kreativt kaos, som det är när en skrivbordsprodukt ska förvandlas, säger Iwar Bergqvist.
Greven av Luxenburg är en välkänd och traditionell operett av operettgiganten Franz Lehár. Handlingen förläggs i Skandiateaterns uppsättning till Paris år 1923 och texten har omarbetats något. I Paris finns Furst Basil (Lars Fager) som inget hellre vill än att gifta sig med sin älskade Angèle (Eva Malmgren). Men hon är inte adlig och det är ett måste för fursten.
Skenäktenskap
En pank adelsman, Renée av Luxenburg (Linus Flogell) ställer upp på ett skenäktenskap. Det arrangeras utan att makarna ens får se varandra. Kärleksproblemen hopar sig när greven går på teater och blir vansinnigt förälskad i en kvinna. Det visar sig vara den Angèle - som han just ska ta ut skilsmässa från. Mer än så ska kanske inte avslöjas.
En detektivhistoria
- Det är en bra operett med bra låtar och spännande teater, en liten detektivhistoria. Den har inte så många kända örhängen, men mycket njutbar wienervals. Framför allt är det en operett som inte bara har grevar och baroner, utan verkliga människor, säger Iwar Bergqvist.
- Vi vill göra operett som man kanske inte förväntar sig att en operett ska vara. Vi vill bort från cartoonaktiga figurer med monocklar och ha mer blood, sweat and tears, men samtidigt vara underhållande, säger Pontus Helander.
Iwar Bergqvist har varit "Linköpingspojke i trettio år" och har sommartid synts i flera av landshövding Björn Erikssons opetettuppsättningar. Men numera bor han i Göteborg och är verksam vid Göteborgsoperan, där han snart syns i Figaros bröllop.
- Det fungerar lite si och så att pendla, erkänner han. Men det är roligt att förutsättningslöst få leta efter spännande saker i ett stycke. Jag gillar de små scenernas mikrokosmos som är fulla av lust och glädje.
Fakta/ Greven av Luxemburg
Skriven: 1909 av Franz Lehár (1870-1948) . Han är en av de mest kända och älskade operettkompositörerna. Det stora genombrottet fick han med "Glada änkan".
Premiär: 28 september på Skandiateatern
I ensemblen: Eva Malmgren, Karin Kjellgren, Linus Flogell, Pontus Helander, Helena Eriksson, Carina Perenkranz, Lars Fager med flera.
Premiär: 28 september på Skandiateatern
I ensemblen: Eva Malmgren, Karin Kjellgren, Linus Flogell, Pontus Helander, Helena Eriksson, Carina Perenkranz, Lars Fager med flera.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!