Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stor utmaning för gymnasieelever

Efter månader av diskuterande över låtvalet, mängder av timmar i repetitionslokalerna och noggrant finslipande är det i veckan som kommer dags för eldprovet för musiktreorna från De Geergymnasiets estetiska program. Då ger de nämligen konserter i Louis De Geer tillsammans med Symfoniorkestern.

Hela klassen på 32 personer är med i ensemblen som så väl dansar som sjunger körsång. I mitten Rebecka Elsgard.

Hela klassen på 32 personer är med i ensemblen som så väl dansar som sjunger körsång. I mitten Rebecka Elsgard.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2011-02-05 03:00

- Det här är en stor grej och en fantastisk möjlighet, konstaterar Carl Hellman förväntansfullt.

Varje år får treorna genomföra den traditionella konserten med SON och förväntningarna är förstås stora.

- Det här är som vårt projektarbete, det är det största vi gör. Det är målet redan när man börjar att få göra det här med SON, säger Hellman.

Svårt välja låtar
Och det sparas inte på krutet. Under fredagen övades det för fullt och på måndag och tisdag är det dags att repa med Symfoniorkestern för första gången. På onsdag är det sedan dags att börja ge konserter i mäktiga Louis De Geer.

Eleverna har själva satt ihop framträdandet och beskriver det som en show där moderna låtar arrangeras tillsammans med orkestern och som handlar om mångfald och musikens makt. Det blir mycket sång och fartfylld koreografi. Att välja ut de 24 låtar som slutligen fick vara med var dock ingen lätt uppgift.

Snyggt medley
- Det tog nog närmare tre månader innan vi valt färdigt alla låtar, konstaterar Carl Hellman.

- Vi fick vara diktatorer tillslut för att få ihop det, ler Hanna Örtegren.

Ihop det fick man dock, bland annat i ett snyggt medley där en lång rad låtar vävs samman.

- Vi har jobbat väldigt mycket med medleyt för att få det att gå ihop, säger Rebecka Elsgard som dessutom komponerat ett nytt stycke som ska framföras av SON i samband med konserterna.

Vissa förslag på låtar var man emellertid tvungna att välja bort.

- "Svordomsvisan" med Magnus och Brasse fick vi inte ha med, säger Carl Hellman.

- Vi ska spela för folk från sexan upp till gymnasiet och då finnas det lärare som tycker att det är känsligt med svordomar, menar Hanna Örtegren.

Spänd förväntan
Eftersom det är en musikklass är det givet att alla är med och sjunger och spelar, men de flesta ingår dessutom i koreografin.

- När det kommer till koreografin är det många som inte har dansat förut, det har blivit många timmar dansträning, förkunnar Rebecka Elsgard.

Många timmars övning verkar vara ett ganska genomgående tema för eleverna.

- Det är väldigt mycket jobb bakom showen, säger Hanna Örtegren.

- Vi sitter här till nio, tio på kvällarna, det hade man kanske inte tänkt sig. Det blir väldigt mycket övande, men det kommer att vara värt det, menar Carl Hellman.

Inför de sex skolkonserter som ska genomföras onsdag och torsdag samt konserten för allmänheten nästa lördag är de tre rörande överrens.

- Det ska bli jättekul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!