– Det är Eastwoods våghalsigaste år, där filmskaparna har kastat sig ut i det okända, inleder Boel Zetterman, projektledare Eastwood, en plantskola för unga filmtalanger.
En av de östgötska filmerna är inspelad utomlands. Gustav Skogens dokumentär "Gatans final" skildrar ett socialt oroligt Brasilien med omfattande protester mot det kostsamma fotbolls-VM i ett land med ekonomiska bekymmer och sociala orättvisor.
Filmen följer fotografen Boris Mercado Mar som arbetar åt det alternativa mediakollektivetMídia Ninja.
– Jag är utbildad journalist och är väldigt intresserad av mediefrågor och medborgarjournalistik. Sådant tar över allt mer nu med tidningsdöden, säger Gustav Skogens.
Arbetet med filmen var inte riskfritt. Filmen skildrar tumult och våldsamheter på gatorna, då polisen sköt med gummikulor och tårgasbomber mot demonstranter.
– Jag var livrädd och det var jäkligt läskigt. Det var en undantagsstat då, polisen gick bara in hos kända aktivister före finaldagen och plockade in dem, säger Gustav.
Fem veckors tid tillbringade Gustav Skogens i Brasilien, tack vare stödet från Eastwood. Han återvände till hemstaden Linköping med enorma mängder filmat material.
– Jag har hur mycket som helst, och vill skildra stora frågor och en komplex situation. Men det är svårt att göra det rättvisa i det korta formatet. "Gatans final" är en delhistoria, om sista finaldagen, som jag känner mig ganska nöjd med, säger han.
"Belysa skammen"Dokumentärprocesserna är ofta långa och "Blod, skam & fläckar" är arbetsnamnet på en kommande film, som ännu inte är färdig. Men nu visas ett hopklipp av filmarna Louise Bergs och Elin Bennetts pågående arbete.
– Vi vill belysa skammen som är så kopplad till mensen. Varför lär sig flickor att hålla mensen hemlig? undrar Elin Benett.
De närmar sig det känsliga ämnet med humor, bjuder på mensberättelser från unga och gamla kvinnor, historiska tillbakablickar och många intervjuer, med såväl experter som komiker.
– Filmen handlar rätt mycket om vårt eget sökande och vår nyfikenhet. När vi började arbetet hittade vi allt fler ingångar i ämnet och nu har vi ett så omfattande material att vi gett oss filmstopp ett tag, säger Louise Berg.
Experimentell dokumentärExperimentfilmen Rosa synd handlar om kvinnor som slåss för sin existens i en mansdominerad sportsvärld. Anna Fundin och Andreas Cardenas är närgångna med kameran i den helt ordlösa och fyraminuter korta filmen med rosa färgton.
– De har varit högproduktiva på sin utbildning och producerat en rad mer traditionella dokumentärer. De var utmattade och kände ett behov av att leka och experimentera med film, berättar Boel Zetterman om projektet.
Fyra barnfilmerDe fyra spelfilmerna har alla barn i rollerna. "Utan rum" är en berättelse om flickors vänskap, sociala spel och stallet som fristad. Rutinerade Anna Nygren har skrivit manus och regisserat tillsammans med LucieBarut.
– Filmen är ett försök att visa hur komplicerad vänskap kan vara, säger LucieBarut.
Den är inspelad i Valdemarsvik i somras tillsammans med 18 barnskådespelare. Och teamet hymlar inte med att det stundtals var en utmaning.
– Det var tufft. Vi hade en barnansvarig som tog hand om dem, men det var inte tillräckligt. Det var en lärdom. Men skådepelarna, särskilt Vendela Lefvert i huvudrollen, var jätteduktig och klarade de långa dagarna, säger Lucie.
– Hon var en riktig naturbegåvning, instämmer kameramannen Maria Lundström.
Hjälte eller skurk?Robert Melos film "Som en hjälte" är en hyllning till klassiska barnfilmer, men också till barnets naiva nyfikenhet och fantasi. I filmen får en 8-årig pojke som älskar superhjältar nattligt besök av en inbrottstjuv – eller är han en maskerad hjälte?
– Vi gillar att vrida på begreppen hjälte och skurk. Det kan vara en väldigt liten skillnad däremellan. Vi ville göra filmen koncentrerad och skildra något ganska stort i det lilla, säger Kevin Gullberg, från filmbyrån Kojan som har skrivit manus tillsammans med Robert Melo.
Robin Johansson har deltagit i projektet Eastwood i flera år och parallellt gjort egna filmer. Den senaste är "Omaka par", en mobbningshistoria med en hetsig jakt genom Industrilandskapet och ett oväntat slut.
Den sista filmen, "Svindel" av Anna Häll, var inte är färdig till pressvisningen. Den beskrivs som en klaustrofobisk verklighetsskildring där två barn försöker ta sig upp på en takterrass, något som visar sig vara svårare än vad de trott.
Kortfilmerna visas i helgen på Cnema.