Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Punktlighet som gäller

50 meter räls och omkring 15 tåg igång samtidigt. Det är vad de som vågar sig ner i Laxholmskällaren på Arbetets museum kommer att mötas av under helgen.- Vissa kommer med så mycket saker att det skulle kunna rymma en hel leksaksaffär, säger Roland Spångberg från föreningen Modul Syd.

Detaljrikedomen är varierande längs med modellrälsen.

Detaljrikedomen är varierande längs med modellrälsen.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2011-02-12 03:00

Den stora Laxholmskällaren kommer sjuda av liv och rörelse hela helgen. Modul Syd, en intressesammanslutning för personer som ägnar sig åt modelljärnvägar i Sverige, visar nämligen upp en stor modelljärnväg. Förutom Norrköping kommer medlemmar från Stockholm, Strängnäs, Jönköping, Västervik och Kalmar för att bidra med moduler och tåg till jättebygget.

- Det är mellan 15 och 18 personer som kommer att komma hit och delta, totalt rör det sig om ungefär 50 meter räls, berättar Roland Spångberg.

Byggandet av tåglandskap är något som hängt med sedan barnsben berättar Anders Svensson som precis som Roland Spångberg kommer från Norrköping.

Sedan barnsben
- Jag har hållit på med det här sedan jag var barn. Jag var nog yngre än tio när jag började, idag har jag en bana i garaget, det är bara att rulla ut bilen och hissa ner plattan med järnvägen från taket.

- Det är en bra hobby att köra och bygga, det finns ju många olika hobbys där man bygger, konstaterar Roland Spångberg.

I och med att så många bidrar med delar och tåg till den stora järnvägen på museet kommer variationen av landskap och de olika tåg som trafikerar rälsen vara stor.

Vissa föredrar nostalgin att köra gamla godståg eller rent av ånglok, andra är mer fascinerade av lite nyare tåg. Anders Svensson visar upp ett danskt pendeltåg och berättar att han äger en modell av det spanska snabbtåget AVE. Troligtvis kommer han dessutom att låta en tidig modell av vårt svenska X2000 rulla i helgen.

- Vissa gillar inte de moderna tågen, men jag tycker att det är kul, säger han.

Avgår i tid
I och med att modelljärnvägarna av idag körs digitalt kan man dessutom programmera dem till att uppträda som riktiga tåg. Roland Spångberg har med sig utrustning för detta ändamål.

- Vissa lok går för fort eller stannar för snabbt när man tar dem direkt ur kartongen, jag kan programmera dem så att de beter sig som förlagorna i verkligheten.

Tågfolket kommer med andra ord att trivas, men även för museibesökarna kommer det att finnas mer att göra än att bara titta på det fascinerande tågbygget.

- Det kommer finnas en rälsslinga med tåg som de kan köra och en workshop där de kan bygga modellandskap. Vi hoppas att det kommer mycket barnfamiljer, säger Roland Spångberg.

Och som ni vet överträffar dikten nästan alltid verkligheten.

- Tågen kommer att gå i tid, lovar modelljärnvägsfantasten med ett snett leende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!