Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Prisma får välbehövlig renovering

Den ståtliga glasobelisken ”Prisma” var världens högsta glasskulptur och lockade 10 000 personer till invigningen 1967. Men den har länge varit smutsig och vanvårdad.

Renovering. Leo Lindstrand lägger en vårdande hand vid sin farfars skulptur Prisma, den  11,5 meter höga glasobelisken vid Olof Palmes plats i Norrköping.
Foto: Sara Segraeus

Renovering. Leo Lindstrand lägger en vårdande hand vid sin farfars skulptur Prisma, den 11,5 meter höga glasobelisken vid Olof Palmes plats i Norrköping. Foto: Sara Segraeus

Foto:

NORRKÖPING2014-05-21 17:22

– Jag tycker att det är skamligt att Norrköping inte har underhållit den på 47 år, säger Leo Lindstrand, barnbarn till konstnären Vicke Lindstrand.

Efter flera års påtryckningar sker nu en restaurering och rengöring av den buteljgröna glasobelisken vid Olof Palmes plats, där glaskonstverket trots sin imponerande höjd på 11,5 meter, göms mellan vårgrönskande lindar.

– Det är synd, man ser inte skulpturen förrän man är framme vid den, säger Leo Lindstrand.

"Dåligt skick"

Konstmuseet har nu övertagit skötseln av stadens offentliga konst. På uppdrag av museet renoveras skulpturen av Leo Lindstrand, som till vardags är sjöman.

– Den var i dåligt skick. Smutsig och med en hel del stenskott och frostsprickor. Det krävs också mer omlimning än vi först trodde, säger han och tvättar glaset omsorgsfullt med globex – ett tvättmedel för husvagnar.

3500 glasskivor

”Prisma” är uppbyggd av 3500 glasskivor, 9 mm tjocka men alla olika, specialtillverkade från Emmaboda glasbruk. Skivorna är lagda på varandra och limmade med ett tvåkomponentslim som skulle klara både kyla och värme.

– Tyvärr förstörs limmet av solljus, därför har många glasskivor lossnat. Vi ska nu limma med ett silikonlim som klarar solen bättre, säger Leo Lindstrand.

Han var på 70-talet med och hjälpte sin farfar att bygga den nu nyligen renoverade glasskulpturen Legend i glas, placerad i Växjö.

– Det var toppen att jobba ihop med honom. Han var alltid nära arbetarna, trots att han var känd och stor både fysiskt och intellektuellt.

"Framåtpekande utropstecken"

I Vicke Lindstrands ”Prisma” finns inbyggda lampor som sprider ett ljusgrönt skimmer. Skulpturen har beskrivits som ”ett lysande utropstecken och pekade ut vägen, uppåt och framåt”. Den kan betraktas som en hyllning till såväl högteknologiska landvinningar som glashyttornas hantverkskunnande.

Vicke Lindstrand (1904-1983)

Konstnären

Blev mest känd för sina glasarbeten men var även textilkonstnär, illustratör, målare, skulptör och keramiker.

Karriär: Han var knuten till Orrefors glasbruk 1928-40, till Kosta glasbruk 1950-73 och till Studioglashyttan i Åhus 1977-83. Åren 1942-50 var han konstnärlig ledare för Upsala-Ekeby.

Bland monumentalverken finns Ikaros-nålen, nio meter hög och 24 ton, placerad vid Technische Hochschule, Stuttgart, Prisma, höjd på 11,5 meter utanför Folkets hus i Norrköping, Grön eld, 45 ton, i Umeå, Legend i glas, 5,5 meter hög med en vikt på 12 ton, placerad vid biblioteket i Växjö.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!