I Arbetets museum öppnade på tisdagen en ny utställning: ”Alla ska passa in”, som vill lyfta och skärskåda vad det innebär att inte passa in och vad dömande handlar om; relationen mellan gruppen och individen.
– Utställningen har vuxit fram ur projektet ”Dömda” där man fått in cirka 650 berättelser om att inte passa in på olika sätt eller att uppleva sig som udda. Det har kokats ner till 40 berättelser som ligger till grund för ”Alla ska passa in”, berättar Louise Zejlon, museipedagog på Arbetets museum.
Det här är inte bara en utställning utan man arrangerar också workshops för klasser.
– Vi pratar om hur det är att känna sig utanför på grund av fel kropp, fel kön eller något annat men försöker också problematisera och bredda begreppen. Vad är att döma? Vi tar upp lagar som stiftats av en anledning och så strukturer som mer finns outtalade i samhället. I samband med det vill vi att gruppen ska fundera och sätter sitt eget dömande under lupp. På det sättet hoppas vi att processen bakom blir synliggjord för ungdomarna, klargör Louise Zejlon.
Man har genomfört workshops för två klasser och Louise Zejlon tycker att det har varit bra respons hos ungdomarna.
– Jag tycker det har fallit väldigt väl ut, det känns jättekul och jag hoppas att det kommer många ungdomar hit, säger Louise Zejlon som menar att det är bra med workshops för att man kan vara flexibel och ägna extra tid åt ett särskilt ämne om det är relevant för just den gruppen.
– Vi slutar också alltid workshopen med en sorts ceremoni vid förlåtträdet. Man kan ha kommit på att man behöver ge ett förlåt eller har behov av ett förlåt och då kan man hänga en sten på trädet.
Själva utställningen består av nio moduler, här finns filmer, upplästa och skrivna berättelser, utdragbara lådor med olika saker som har samband med berättelserna.
– Vi vill med det här väcka frågor som t ex varför man vill passa in, det finns ju något djupt mänskligt i det, vi vill också fråga vad som egentligen är normalt?, säger Louise Zejlon.
Målgruppen är ungdomar mellan 15 och 25 år. Bakom utställningen står Världskulturmuseet i samarbete med Arbetets museum som också byggt upp den – det rör sig om en vandringsutställning som efter den 5:e juni kommer att gå vidare.