I slutet av november kommer Sjuttonde förlagets första bok, seriekalendern ”Rut och Jean-Pierre firar jul” där tecknaren Maria Ackerfors skärskådar julen och hur traditionen påverkar oss.
– Den är baserad på 24 serier om Rut och Jean-Pierre som min syster Maria skapade inför förra julen. Hon har en normkritisk blick och ifrågasätter julfirandet på ett sätt som jag tror är väldigt nyttigt, säger förlagschefen Martin Ackerfors.
Satsar på breddTanken med det nystartade Sjuttonde förlaget, baserat i Linköping, är att satsa på en bred utgivning av skönlitteratur, facklitteratur och serier. Bland annat för förlaget förhandlingar om en ny fantasysvit för ungdom.
– Jag ser ingen poäng med att begränsa mig i jakten på manus. Jag vill satsa på sådant jag själv gillar, som är värt att lyfta fram och sprida, säger Martin Ackerfors.
Blir det böcker både i fysisk form och e-utgivning?
– Ja, jag tror att man kan vinna mycket på att försöka gå i framkant och knuffa gränserna när det kommer till teknik.
Men nytt är inte allt – dessutom är Martin Ackerfors intresserad av nyutgivning av äldre litteratur.
– Jag vill hitta bortglömda guldkorn och håller på med en del efterforskningar.
Kommer förlaget att ha en regional förankring?
– Ja, bokbranschen är så tuff så min plan är framförallt att verka i Östergötland. Men genom internet finns böckerna i stort sett tillgängliga överallt.
Trotsar besväretFörlagets namn är inspirerat av Evert Taubes ”Sjuttonde balladen” med rader som: ”Kuckeliku mitt herrskap till behag / för er har jag satt livet på det hala / tänkt mer på glädjen än på gods och gull / ty någon ska fördriva tråkigheten.”
– Sjuttonde balladen har några rader som passar bra in på oss, vi vill gå vår egen väg, om än med stort besvär. Så länge det är kul och fungerar med livet i övrigt, är det bara att tuta och köra, säger Martin Ackerfors.
Martin Ackerfors är född och uppvuxen i Norrköping och Krokek, men flyttade till Linköping 2006 när han började studera. För fem år sedan tjuvstartade han förlagsverksamheten med att ge ut essäantologin Om essäer som var ett samarbete mellan honom och andra kursdeltagare i litteraturvetenskap på Linköpings universitet. Corren kallade skriften för "en lärd, humoristisk och charmig antologi" i en uppskattande recension.