Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu börjar musikfesten

150 band och artister. 130 musikjournalister från hela Europa. Och en hel drös branschfolk. Det handlar om morgondagens hetaste artister och branschens vikigaste frågor under fullspäckade festivaldagar. Nu startar musikfesten!

Niklas Westergren, FKP Scorpio.
Foto: Matz Glimhed

Niklas Westergren, FKP Scorpio. Foto: Matz Glimhed

Foto: Matz Glimhed

NORRKÖPING2015-02-12 08:25

Räknat i antal band är Where’s The Music-festivalen faktiskt större än storebrorfestivalen Bråvalla. Men de flesta band spelar ett showcase, alltså ett något kortare set för att visa upp sig för en ny publik. Bland artisterna finns flera namn från Norrköping, som Sara Mettou, Elin Bell, Haunted By Destiny och Dirty Two. Tanken är att Where's The Music ska bli en återkommande uppvisningsfestival.

– Det är en väldigt roligt att jobba med festivalen, och det komer att bli ett riktigt bra första år, säger Niklas Westergren, projektledare på FKP Scorpio om WTM-festivalen som drar igång idag.

Vilka är dina personliga favoriter?

– Många. Beatrice Eli, Amason, Joy, Spiders och HelloSaferide, är några. Men jag gillar i stort sett allt.

Något gott råd till festivalbesökarna?

– Man måste planera lite och gör man det kan man se uppåt femtio band. Bästa sättet att ha koll är att ladda hem appen och lägga upp ett schema. Då får man en bra överblick, säger Niklas Westergren.

Festivalen pågår på tio scener kring Industrilandskapet – däribland Stopet, Tegelvalvet, Saliga Munken och Laxholmskällaren. I Knäppingsborg finns en utescen i dansens tecken som under fredag och lördag kväll kommer att pulsera av energifylld housemusik.

– Scenen är uppvärmd, men inte området där publiken är, berättar Niklas Westergren som är väldigt förtjust i kvarteret.

– Det är en väldigt fin plats och ett charmigt område.

Dessutom väljer FKP Scorpio att arrangera konserter i Hörsalen, den hundraåriga konsertlokalen som tidigare var Symfoniorkesterns hemvist. Som bekant har den varit utdömd, omstridd och älskad för sin akustik.

– Som tur var hann vi se den. Hörsalen är en fantastisk lokal, med skön karaktär och underbar akustik, som vi använder i befintligt skick. Den är skitbra för sittande konserter, säger Niklas Westergren.

Dynamo används för minde akter, där hålls också workshops för den med festivalbiljett. De största namnen – HelloSaferide, Hardcore Superstar, Maskinen och Petter huserar i Flygeln med en kapacitet att rymma 1500 personer. Däremot hålls inga konserter alls i De Geer-hallen.

– Flygeln är lagom första året. Men vi hoppas kunna expandera festivalen, och då har vi självklart också tittat på De Geerhallen.

Förutom musiken pågår även en två dagars-konferens på Louis De Geer. Bland ämnena som kommer att diskuteras finns sådant som jämställdhet och strömmande musik, där Sverige har gått i bräschen. En Bråvallaakuell fråga som är uppe för diskussion är den om en kontantlös festival. I somras drabbades Bråvallafestivalen av problem när betalsystemet låg nere. Man försöker också att analysera Sveriges musikexportsuccé.

– Det är ett väldigt stort intresse internationellt eftersom Sverige är så framgångsrikt när det kommer till musik. Egentligen är det otroligt att ingen liknande plattform har funnits i Sverige tidigare, säger Niklas Westergren.

Bland gästerna finns en rad höjdare inom branschen, exempelvis den närmast legendariske agenten och managern Michael Chugg från Australien, Universal musics svenske vd Per Sundin och Paul Boswell vars byrå representerar artister som Ed Sheeran, Flaming Lips och James Blunt.

Where’s the Music?

Är: Sveriges nya plattform för musik. Förutom att vara en musikfestival för allmänheten, är WTM även en mötesplats för svensk och internationell musikbransch. Här kan man både ta del av ny musik och hitta nya samarbeten.

När: Festivalen hålls torsdag till lördag, 12-14 februari, 2015.

Var: Festivalen äger rum i och kring Industrilandskapet. Konferensen äger rum på Louis De Geer i Norrköping.

Scener: Flygeln, Värmekyrkan, Laxholmskällaren, Tegelvalvet/Pub Wasa, Saliga Munken, Knäppingsborg, Hallarna/Dynamo och Hörsalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!