Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Musikglädje när barnen fick spela med symfoniorkestern

60 barn musicerade igår med Norrköpings Symfoniorkester. "Det är spännande" tycker Axel, 7 år.

Lära och inspirera. Genom samarbetet med orkestern tränar eleverna upp sin förmåga att lyssna, interagera och samarbeta, men en tanke är förstås också att mötet med proffsmusikerna ska inspirera barnen.
Foto: Michael Svensson

Lära och inspirera. Genom samarbetet med orkestern tränar eleverna upp sin förmåga att lyssna, interagera och samarbeta, men en tanke är förstås också att mötet med proffsmusikerna ska inspirera barnen. Foto: Michael Svensson

Foto: Michael Svensson

Norrköping2014-11-06 09:07

Norrköpings Symfoniorkester öppnade igår portarna för 60 lågstadieelever från Åtvidaberg. De fick besöka notbiblioteket, lyssna på repetitioner, bekanta sig med olika instrument – men, framför allt – prova att spela tillsammans med hela symfoniorkestern.

Nervöst?

– Inte ett dugg, säger Vincent, 7 år ung trumpetare från klass 1 C på Centralskolan.

Musiken som verktyg

Genom samarbetet med orkestern tränar eleverna upp sin förmåga att lyssna, interagera och samarbeta. SON är samarbetspartner i flera pågående El Sistema-projekt i länet, bland annat Kulturskolan i Åtvidaberg. El Sistema-projektet grundades i Venezuela 1975 och använder musiken som verktyg för social och mänsklig utveckling för att stärka de ungas självkänsla, utveckla sätt att uttrycka sig och bygga gemenskap.

– Det viktiga är inte i första hand det pedagogiska, att lära sig spela, utan att få möta orkestern och inspireras av den. Det kan fungera fint som ingång i konstmusiken, säger Karin Veres, orkesterns vd och konstnärliga ledare som fanns på plats i salongen för att lyssna på barnen.

"Lagandan är bättre"

Sedan i höstas arbetar Kulturskolan inom projektet med orkesterspel och körsång flera gånger i veckan med elever i åldrarna 6-10 år på Centralskolan och Greboskolan i Åtvidaberg. Instrumentalelever tränar så mycket som tre gånger i veckan och de har ofta konserter tillsammans.

– Vi märker redan nu att lagandan har blivit bättre. Om någon av eleverna glömmer bort musiklektionen efter skolan springer de iväg och hämtar varandra. De lär sig hitta på hela skolan, utanför sitt eget frita, men lär även känna varandra över skolgränserna, säger Pia Reyes, brasslärare.

– Sedan blir man förstås bättre på sitt instrument ju mer man övar och vi märker att småsyskon som är med i projektet går om sina storasyskon. Det är också drivande att kunna sin stämma, det är en del av lagandan.

Vad betyder besöket hos SON?

– Det är en enorm upplevelse för dem att spela på den här scenen, men också att se hela konserthuset och förstå att musiker är ett yrke, säger Pia Reyes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!