Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Möte med konsten på nytt sätt

Tredjeklassare i Norrköping får den här veckan möta konst på Konstmuseet på ett nytt sätt – i visningar som talar till flera sinnen, där konst, dramatik och musik strålar samman. Folkbladet följde med Erlaskolans klass 3:1 in i konstens värld.

Modernism. Museipedagogen Ann-Charlotte Peterson frågar barnen vad de ser för geometriska former i Gösta Adrian-Nilssons "Hästtämjaren" i kaleidoskopisk stil från 1916.

Modernism. Museipedagogen Ann-Charlotte Peterson frågar barnen vad de ser för geometriska former i Gösta Adrian-Nilssons "Hästtämjaren" i kaleidoskopisk stil från 1916.

Foto: Michael Svensson

NORRKÖPING2014-11-28 18:15

Trummor hälsar oss välkomna till Max Books väldiga målning ”Preyob” (1991). Framför den sitter en vitklädd man, en rödklädd kvinna och en svartklädd kvinna och spelar. Men svart och vitt börjar snart bråka med varandra om utrymmet, ungefär som ljus och mörker brottas i monumentalmålningen bakom dem. Men vad föreställer den egentligen?

– En dinosaurie, föreslår ett barn.

– En käft, säger ett annat.

Under visningen blandas lek, eget utforskande och fakta, men också konst, musik och dramatik. Barnen får bland annat veta mer om Johan Fredrik Höckerts ”Gudstjänst i Lövmocks fjällkapell” från 1855 – vilka modeller han använde, att den målades i Frankrike och belönades med medalj. De får dessutom prova hur det känns att stå modell, åtminstone en liten stund.

Vid Gösta Adrian-Nilssons geometriskt uppbyggda ”Hästtämjaren” (1916) – där nya hästkrafter för människan framåt i väldig fart, provar de att bygga en mänsklig skulptur som också sätts i rörelse. De bekantar sig också med Carl Larssons "Frukost i det gröna" innan besöket avslutas med en avkopplande stund vid Gunilla Klingbergs närmast ljusterapeutiska installation Mantric Mutation.

Varje år utför Kulturskolan temavisningar tillsammans med Norrköpings kulturinstutitioner för grundskolans elever mellan årskurs 3 och 5.

– Våra verksamheter kan ofta komplettera grundskolans ordinarie arbeten, bland annat genom att man ger eleverna känslomässig koppling till kunskapsinlärningen. Det är ett effektivt sätt för oss att bidra till att eleverna uppnår sina kunskapsmål, säger Ulla-Britt Eriksson, producent och dramapedagog på Kulturskolan.

Sara Granberg, lärare på Erlaskolan, och eleverna Tintin och Tindra i klass 3:1 var riktigt nöjda efter besöket.

– Det var kul, säger Tindra.

– Och coolt. Bra bilder, tillägger Tintin som särskilt gillade Gösta Adrian-Nilssons hästmålning.

– Det här är perfekt för oss som just nu arbetar med konst som tema. Vi ska jobba med att skapa ett konstverk till ett äldreboende, säger Sara Granberg innan de lämnar Konstmuseet – för den här gången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!