Utställningen ” Norrköping minns F13 Bråvalla Flygflottilj” har tillkommit på initiativ av F13 Kamratförening som kontaktade museet med anledning av 20-årsjubileet.
– Vi sa ja på en gång. Det är vårt uppdrag att lämna utrymme åt föreningar, men F13 är också en viktig del av Norrköpings historia, säger museiintendent Anette Kindahl.
Upptäckte bildskattMuseet upptäckte snart att föreningen hade en mängd fotografier från vardag, fest, flygövningar och uppvisningar från flygflottiljen. Många av bilderna är tagna av Rune Rydh som i mer än 25 år fotograferade livet på flottiljen.
– De hade en riktig skatt som vi har rotat i. Vi hade inte en aning om att det fanns så mycket fina bilder, säger Anette Kindahl.
– Men vi har haft en diskussion om vilken typ av utställning det skulle bli. I efterhand har vi skojat om att vi nog ville göra helt olika utställningar. Vi ville inte berätta om flygplansmodellerna och vilka som har vunnit pris, utan snarare bredden – de många olika yrkeskategorier och människor som har jobbat på flygflottiljen, säger Anette Kindahl.
– Jo, vi är väl lite flygplansnördar, men samarbetet har fungerat väldigt bra och museet har gett oss nya infallsvinklar. Det är rätt att lyfta fram människorna, säger Håkan Fredriksson, ordförande i kamratföreningen.
Muller och jaktplanUtställningen visas i museets Rum för fotografi – där ljud av mullrande flygmotorer och modellplan i luftrummet ger känsla av rymd. Närmare 50 dokumentära bilder ställs ut, från starten under andra världskriget och till att skylten plockades ner 1994, när det kalla kriget var slut. Bland allt som dokumenterats finns flygövningar där en dyngsur pilot vinschas upp i sitt plan, när bromsskärmen vecklas ut på 35 Draken, snöröjning och skolbesök. Men där finns också mer högtidliga tillfällen – kändisbesök av Monica Z, Lill-Babs och kronprins Carl Gustaf.
– Vi har valt bilder som inte behöver långa berättelser. Eftersom det är en fotoutställning ville vi ha bilder med ett uttryck i sig, som talar själva, säger Anette Kindahl.
"Spännande jobb"Håkan Fredriksson, tidigare överste löjtnant och bataljonschef minns jobbet med stridsledningen, gömt i ett bergrum. En bild visar honom där, 26 år gammal, med hörlurar och penna i hand.
– Det var ett otroligt spännande jobb, speciellt under 70-talet när incidentberedskapen var intensiv. Det var spaningsflygplan i luften hela tiden, minns han.
Det kalla krigets spänning skildras också i Stefan Löfgrens detaljrika oljemålningar av verkliga och dramatiska händelser i luftrummet över Östersjön med svenska och ryska stridsplan men också ett snabbt amerikanskt signalspaningsplan som försvinner i fjärran.
Tre filmerUtställningen bjuder också på tre filmer, en från 1943 om J 28 Vimpire , känd som ”den flygande blåslampan”, en om lottornas viktiga arbete som luftobservatörer (innan radarn fick tillräckligt låg täckning) och den tredje är hämtad från SVT:s Café Norrköping, när uppvisningsflygaren Ulf Johansson gästade programmet 1994.
Utställningen pågår till den 26 oktober.