Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Med Nomaderna bryter de ny mark

Årets första pjäs på Stora Teatern är ny. Helt ny. Men Nomaderna är inte bara en urpremiär. Monica Wilderoth och Krister Kern bryter dessutom ny mark i sättet att arbeta fram en föreställning.

Skådespelaren och dramatikern Monica Wilderoth har med Nomaderna undersökt om det i en mindre föreställning går att bryta ner teaterns hierarkier. Pjäsen har heller ingen regissör i taditionell mening, men ibland har man sökt hjälp av kollegor för att få in ett utomstående öga.

Skådespelaren och dramatikern Monica Wilderoth har med Nomaderna undersökt om det i en mindre föreställning går att bryta ner teaterns hierarkier. Pjäsen har heller ingen regissör i taditionell mening, men ibland har man sökt hjälp av kollegor för att få in ett utomstående öga.

Foto: Janne Forsby

NORRKÖPING2012-01-16 17:01

Med sin pjäs Nomaderna återvänder Monica Wilderoth till Östgötateatern, som hon först kom till som skådespelare i Spetsprojektet (vars syfte var att lyfta fram bortglömda kvinnliga dramatiker).

Numera är Monica Wilderoth skådespelare, författare, dramatiker, regissör och i sommar tillträder hon posten som chef för Borås Stadsteater.

I arbetet med Nomaderna har hon tillsammans med skådespelaren Krister Kern undersökt teaterns arbetsmetoder, hierarkier och regissörens och skådespelarnas roller.

- Bryggan mellan regissören och skådespelarna intresserar mig, säger Monica Wilderoth. Vilket ansvar har skådespelarna? Och regissören? Det är en jättestor diskussion och den är incitament till Nomaderna. Det är ett utvecklingsprojekt, där vi undersökt om det i ett mindre sammanhang går att bryta upp rollerna.

I pjäsen har Monica Wilderoth tagit intryck av existentialisten Albert Camus bok Myten om Sisyfos. Han driver tesen att livet är fullkomligt meningslöst och att vi människor gör oss en stor otjänst genom att inte förstå det.

- I viljan att förstå vårt liv blir vi olyckliga. Vi ska bara rida på att det är meningslöst, för att göra det meningsfullt. Det är en kittlande idé som jag tycker är attraktiv, säger Monica Wilderoth.

- Jag har funderat kring hur man berättar om de här frågeställningarna 2012. Jag tog det vi lever närmast, kärleken. Det är kärleken vi har störst problem med, men aldrig ger upp, fortsätter hon.

Handlingen kretsar kring ett par som försöker minnas och gå igenom sitt liv tillsammans. Men de båda har olika minnen av det gemensamma, och det blir omöjligt att försonas. Historien gräver sig ner i människans mörka lager av svartsjuka, ilska och sorg.

Läs mer om pjäsen i morgondagens tidning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!