Norrköpings metalfestival Black Christmas sparkar igång i eftermiddag i Värmekyrkan och på Flygeln. 13 tunga band avlöser varandra på scenen under två dagar – och Marduk spelar dubbelt, på samma tid i kväll och i morgon kväll.
– Förut spelade vi inte så mycket i stan, men vi tycker att det är högintressant att spela där man har sina rötter, säger Marduks gitarrist Morgan "Evil" Håkansson.
Han är också den som har tagit initiativ till festivalen tillsammans med Olof Wikström på Skrikhult Production.
– Vi har jobbat med Skrikult länge och har alltid pratat om att andra Skandinaviska länder har metalfestivaler, men att det aldrig har funnits någon i Sverige. En metalfestival i den gamla Industristaden, i hjärtat av stan, känns som den perfekta kombinationen, säger Morgan och tillägger:
– Det gäller att följa sin vilja och få grejer gjort i livet. Det finns möjligheter, man måste bara ta dem.
Två album i sin helhetI kväll dammar bandet av "PanzerDivison Marduk"-skivan (1999) och spelar den live i sin helhet och i morgon gräver man sig ännu längre tillbaka i diskografin, till "Those Of the Unlight" (1993).
– Skivorna är väldigt olika visuellt och musikaliskt, men hur det blir får folk se, säger Morgan Håkansson hemlighetsfullt.
– Vi stampar av det gamla, innan vi åker på världsturné. Det känns som ett bokslut, och som att börja på ett nytt kapitel. Men vi kommer även att spela lite exklusivt material från den kommande skivan.
Sitter de gamla låtarna?
– Jodå, det är bara att gå in i bunkern och elda på, så sitter de.
Andra världskrigetI januari kommer "Frontswein", som inte betraktas som någon konceptskiva, men har ett övergripande tema – andra världskriget. Den är inspelad i basisten Magnus "Devo" Anderssons studio och kvartetten har som vanligt kontroll över hela skivprocessen. De har producerat, mixat och gjort layout.
– Vi jobbar med musik, koncept, texter och vet hur vi vill ha det. Och vi gillar att hålla oss upptagna. Det är det här vi brinner för. Det känns naturligt för oss.
Hur är soundet?
– Kraftfullt, brutalt och energiskt. Men också naturligt, inte så mycket effekter, utan ganska oldschool. Bara för att det finns modern teknologi, så behöver man inte använda den. Viktigast är att musik och text blir ett, så att man målar en stark vision.
Bandet har snart funnits i 25 år. Vad har hänt musikaliskt sedan starten 1990?
– Mycket. Det är svårt att förklara. Vi har följt vår insikt och plötsligt har det gått 25 år. Jag har inte reflekterat så mycket över det, förrän senaste året, när man träffat folk som inte var födda när vi gjorde vår första skiva.
Om du tittar på diskografin, vilka toppar och dalar ser du?
– Jag kan se brister på vissa album. Men jag är fortfarande lika stolt över alla våra tretton fullängdare. Det är de pelare som vi står på som band och alla reflekterar en tidsperiod i vår historia.
Närmare 200 spelningarEfter skivsläppet dundrar världsturnén igång i flera omgångar. Närmast på tur står Australien, Nya Zeeland och Japan. Därefter väntar sedan 45 spelningar i Europa, innan bandet drar vidare till Sydamerika i maj. På sommaren blir det ett antal festivalgig och tidigt på hösten fortsätter turnerandet i USA och Kanada.
– Vi brukar göra 170-200 spelningar i snitt per skiva. Det är bara att braka på, säger Morgan.
Har ni något Marduk-fäste i världen?
– Det är svårt att säga. Alla länder har sin charm. Vi trivs väldigt bra i Sydamerika och de ser med stor glädje på det vi gör, eftersom de lever med ett religiöst ok över sig. Men magi formas med publiken, det är ingen skillnad om man spelar i Peking eller en håla i Idaho. Många tror att det är så olika, men världen är inte så stor på det sättet. Jag tycker nog att folk är rättså lika var man än är, säger Morgan Håkansson.
Marduk består idag även av sångaren Daniel "Mortuus" Rotstén, basisten Magnus "Devo" Andersson och den nye trummisen Fredrik Widig. Den tidigare trummisen Lars Broddsson var tvungen att sluta på grund av nervproblem i ryggslutet.
– Det blev ohållbart. Tyvärr. Han var en fjärdedel av bandet och alla var likvärdiga, så det är tragiskt för oss, men maskineriet måste rulla vidare, säger Morgan Håkansson.