Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Magiska möten i urpremiär

Tyngdlagen tycks inte gälla i ”Tänk om”. Det är en föreställning som tar fenomenet nymagin i Sverige – och låter olika scenkonster stråla samman i en berättelse om krisande kärlek.

Mattias Lindström i "Tänk om", en unik föreställning där nycirkus och teater möts. Foto: Emma-Sofia Olsson

Mattias Lindström i "Tänk om", en unik föreställning där nycirkus och teater möts. Foto: Emma-Sofia Olsson

Foto: Emma-Sofia Olsson

NORRKÖPING2014-10-22 09:44

– Jag är otroligt glad och stolt över den här föreställningen. Mig veterligen är detta första gången en svensk institution gör en produktion som tar sin utgångspunkt i nycirkusen, säger Östgötateaterns chef Johan Celander på tisdagens pressträff

Idén till föreställningen ”Tänk om” föddes för ungefär två år sedan när nycirkusartisterna MagaliBancel och Mattias Lindström knöts till musikalföreställningen Familjen Addams, som spelades i närmare ett års tid i Norrköping och Linköping.

– Där fick nycirkusen anpassa sig till teatern. Det fungerade jättebra och blev väldigt kul, men Magali och Mattias är två kreativa personer som ville utveckla något nytt. Här hade de tillgång att arbeta med ateljéer och verkstäder. Det är mycket teknik i magi, inte förrän på scenen uppstår magin, säger Johan Celander.

– Det har varit en lång process, i och med att det har tagit enormt mycket tid att komma på lösningar och prova sig fram. Precis innan ni kom testade vi saker som måste fungera på premiären, berättar MagaliBancel.

Söker nytt scenspråk

Den svenske akrobaten Mattias Lindström och franska nycirkusartisten, eller "gummikvinnan", MagaliBancel träffades 1999 när de båda utbildade sig vid The Cirkus Space i London. De har arbetat tillsammans i många olika projekt innan de bildade Cirk L, bland annat Ultimat’Homme, Memento Mori och Cirk’Isis. De har också arbetat tillsammans för andra kompanier, exempelvis Cirkus Cirkör.

– Det vi vill göra är att utforska nycirkus och magi som konstnärligt scenspråk, inte enbart underhålla. Vi blandar dans, teater, cirkus och magi för att berätta en historia, säger MagaliBancel.

Historien handlar om ett gift par, där mannen och kvinnan lever i en inrutad i vardag. Kvinnan är frustrerad och känner sig osedd, men mannen märker inte vad som pågår. Det leder till att hon lämnar honom.

– Det är ingens fel och vi speglar det som händer ur olika synvinklar. Där berättar ljuset mycket. Genom olika ljuspunkter som belyser olika saker och skeenden på scenen. Den nykomponerade musiken är också viktig, eftersom vi inte har någon dialog. Alla konstformer får samverka, säger MagaliBancel.

Hur är det för er att arbeta på en teater?

– Det känns magiskt! Det är unikt för oss att få jobba med ett sådant proffsteam på en sådan här fin teater. I cirkusvärlden vet alla man pratar med om det här. Det är jätteovanligt och jag tycker att det är oerhört spännande att teatern tar det här steget. Det är en urpremiär i många bemärkelser, för Norrköping, för nymagin och kanske kan det bana väg för flera teatrar att arbeta mer med nycirkus.

Tungt namn

Som regissör har de engagerat den välmeriterade franske skådespelaren Jean- Paul Denizon, som MagaliBancel känner sedan länge. Hon har gått på hans dramaskola i Paris och barnvaktat hans barn. Jean- Paul Denizon har minst sagt gedigen teaterbakgrund och har jobbat i 30 år med den brittiske stjärnregissören Peter Brook.

– För mig är det fantastiskt att göra det här och jag lär mig enormt mycket av dem, säger Jean-Paul Denizon. Det här är ett helt nytt sätt att berätta en historia, som man kanske kan jämföras med datorerna inom filmen. När jag såg Alice in Wonderland i 3 D med min son öppnade sig en fantastisk värld och den verkade helt normal.

– Vi försöker göra samma sak här, men utan datorer. Men det är oerhört mycket teknik. Man kan inte ana hur mycket arbete det är bakom att få känslan av att upphäva gravitationen. Men det ser lätt ut när vi ser det i salongen.

– Jag tror att det kommer bli jättebra, det är något nytt som publiken inte är van vid att se. För tre dagar sedan såg jag Sound of Music här, som är väldigt välgjord. För publiken blir det här något helt annat. Det ska bli spännande att se publikreaktionerna.

Tänk om

Fakta

Har premiär på Stora teatern i Norrköping på lördag och spelas till den 12 december. Spelas sedan på Stora teatern i Linköping den 13 februari-15 maj.

Medverkande på scenen: MagaliBancel och Mattias Lindström

Den nykomponerade musiken är skriven av Magnus Larsson, som tidigare har arbetat med bl a nycirkuskompaniet Cirkus Cirkör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!