Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Litteraturpris till Vitrysk favorit

Det blev en lågoddsare som tilldelades årets nobelpris i litteratur: förhandsfavoriten Svetlana Aleksijevitj från Vitryssland.

Väntan. Spänningen är olidlig när nya ständiga sekreteraren Sara Danius öppnar dörren.

Väntan. Spänningen är olidlig när nya ständiga sekreteraren Sara Danius öppnar dörren.

Foto: mikael strand

NORRKÖPING2015-10-08 17:05

Det är en kvart kvar innan årets litteraturpris ska tillkännages och på Norrköpings stadsbibliotek är man samlade runt en projektionsduk där svt:s livesändning från Börshuset snart ska visas. En av de som står här i spänd förväntan är Thomas Almqvist, bibliotekarie som jobbat på biblioteket i 36 år och han har en favorit.

– Jag nämner varje år portugisen Antonio Lobo Antunez, om man tjatar tillräckligt länge så blir det så till slut, säger Thomas Almqvist och ler.

Klockan närmar sig 13 och på duken ser man nu en stängd dörr och en svagt sorlande börssal. Så slås dörren upp och akademiens nya ständiga sekreteraren Sara Danius kommer ut i rummet för att för första gången tillkännage en litteraturpristagare.

– Nobelpriset i litteratur år 2015 går till den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj.

Det blir en liten applåd bland de församlade i stadsbiblioteket även om den stora överraskningen uteblev i år eftersom hon tidigt utnämnts till favorit bland många kritiker och vadslagningsfirmor.

– Det var ingen högoddsare, på ett sätt blir man nästan lite besviken över att överraskningen uteblev även om det här är en väldigt värdig pristagare, säger Thomas Almqvist som är väl inläst på författarinnan.

– Hon är riktigt skarp och mycket aktuell.

En av Aleksevitjs böcker tas snabbt fram: "Zinkpojkar" från 1989.

– Det här är en skönlitteratur roman medan hon kanske är mest känd som reportageförfattare och har en journalistiskt bakgrund, berättar Thomas Almqvist och förklarar att "Zinkpojkar" handlar om de unga ryska män som dog i Afghanistan-kriget och kom hem i zinklådor.

Överhuvudtaget är Svetlana Aleksijevitj känd som en skildrare av människan i det forna Sovjet som inte blev helt populär bland makthavarna. 1992 inleddes till exempel i Minsk en rättegång mot "Zinkpojkarna" som senare lades ner.

– Jag tror inte att Putin kommer att slå klackarna i taket över det här valet vilket väl är en poäng också, säger Thomas Almqvist som tror att det kommer att bli köer till hennes böcker nu.

– Nu kastar sig bibliotekarier för att beställa så systemen kraschar men så småningom kommer böckerna att finnas tillgängliga.

Kan alla läsa Svetlana Aleksijevitj?

– Jag tycker hon är en författare för alla. Hon skriver inte ytligt på något sätt men ändå lättillgängligt, tycker Thomas Almqvist som tillägger att samtliga av hennes översatta böcker ska finnas på biblioteket, även om de nu snabbt kan bli utlånade.

011-200 472

Pristagaren

Svetlana Aleksijevitj, född i Ukraina 1948 med en vitrysk far och en ukrainsk mor.

Gick journalistlinjen vid universitetet i Minsk, Vitryssland i slutet av 1960-talet.

Utsatt för trakasserier av den vitryska regimen på 1990-talet lämnade landet år 2000.

Hon bodde efter detta i flera västeuropeiska städer, bland annat i Paris, Göteborg samt Berlin. Hon flyttade tillbaks till Minsk 2011.

Har skrivit en serie dokumentärromaner om ”Sovjetmänniskan”.

Till de mest kända böckerna hör "Bön för Tjernobyl" samt "Kriget har inget kvinnligt ansikte"

Ur akademiens litteraturprismotivering för 2015: ”för hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!