Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Köksknivar ny klass i kniv-SM

Köksknivar har fått en egen SM-klass! Det är en av nyheterna, när kniv-SM avgörs i Mässhallen Norrköping den 10-12 augusti.

"Värstingklassen" i kniv-SM är de så kallade konstknivarna som är något alldeles extra, när det gäller knivar. Här ett exemplar som tävlar i SM.

"Värstingklassen" i kniv-SM är de så kallade konstknivarna som är något alldeles extra, när det gäller knivar. Här ett exemplar som tävlar i SM.

Foto: Sören Boström

NORRKÖPING2018-08-06 12:00

– Det känns spännande med en ny SM-klass, säger Kent Karlsson från föreningen Knivmakare Öst här i Norrköping, som arrangerar tävlingen tillsammans med Knivexpo.

– Och det är förstås inga vanliga köksknivar som vi har hemma, utan det här är avancerade kockknivar från bland annat Japan och som är av yppersta klass.

Nyligen fotograferades alla knivarna som ska vara med i SM-tävlingen, för att läggas ut på arrangörernas hemsida.

– Det har kommit in 85 knivar och tio knivblad till årets tävling, som omfattar totalt 16 knivklasser, berättar Kent Karlsson. Allt från nybörjare till riktigt avancerade knivmakare som tillverkar konstknivar av världsklass. Och i varje klass kommer vi att dela ut guld-, silver- och bronsmedaljer.

Det här är andra året i rad som kniv-SM arrangeras i Norrköping. Vad beror det på?

– Vi fick en förfrågan av Svensk Knivförening att arrangera tävlingen under två år och det gör vi, men sedan får det nog vara bra för ett tag.

Hur många besökare hade ni i fjol?

– Ungefär 800 besökare och i år kommer vi att satsa mer på marknadsföring och hoppas att besöksantalet hamnar på uppåt 1 500 besökare. Vi kommer också att ha ett antal seminarier, bland annat ett om läderprodukter för tillverkning av slidorna till knivarna.

– För att tillverka egna slidor hör också till knivtillverkningen. Vi köper läder i metervara och sedan skär vi till, syr och formar slidorna som vi vill ha dem och läder används även till knivskaften.

Är alla knivarna i kniv-SM till salu också?

– Ja, så är det och de knivar som vinner SM-guld får förstås direkt ett ökat värde, så det är mycket som står på spel, både prestigemässigt och ekonomiskt.

Hur är läget för Norrköpingsföreningen?

– Det är riktigt bra, säger Kent Karlsson. När vi startade klubben 2009 var vi sju medlemmar och idag är vi 60! Vi är så pass många att det inte räcker längre med en av de salar vi hyr på Ektorpsskolan, utan numera behöver vi två salar under våra verksamhetskvällar.

– Och jag kan berätta att efter fjolårets kniv-SM, som vi också arrangerade här i Norrköping, fick vi 20 nya medlemmar, varav de flesta fortfarande är kvar i klubben. Och nu hoppas vi förstås få ytterligare tillskott av medlemmar efter årets tävling.

Hur är det kvinnliga inslaget i föreningen?

– Inte så stort tyvärr, säger Kent Karlsson. Vi har bara en tjej i föreningen just nu, men det skulle givetvis vara välkommet med fler tjejer också.

Tilläggas kan att hela 70 utställare kommer till SM-tävlingen, för att visa upp diverse knivmaterial som behövs för att tillverka knivar.

Kniv-SM

Svensk Knivförening startades 1988 av ett antal kniventusiaster, knivsmeder och materialleverantörer och har 1500 medlemmar från Norden och bland annat USA. På Kniv SM visar kniventusiaster från hela Sverige upp sina egentillverkade knivar och tävlar om 16 guldmedaljer. Knivarna bedöms på 15 punkter. Bland annat formgivning, materialval, ytbearbetning, färgsättning och knivens passning i slidan. Tävlingsklasserna är bland annat: kökskniv, brukskniv, utvecklad brukskniv, halvhornskniv, fällkniv, miniatyrs­smyckeskniv, konstkniv – mindre och större, teamwork, ungdomsklass, rookieklass och publikens pris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!