Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klusters roll för filmlivet

Adam Clifford och Maria Jansson har genomfört en studie om Norrköpings och Linköpings status som filmstäder. Frågeställningen: Har det bildats kreativa kluster?

I Cnema. Maria och Adam har undersökt de kreativa klustren i Linköping och Norrköping.

I Cnema. Maria och Adam har undersökt de kreativa klustren i Linköping och Norrköping.

Foto: Michael Svensson

NORRKÖPING2016-03-02 09:00

Maria Jansson och Adam Clifford går tredje året på Kultur, samhälle, mediegestaltning på Linköpings universitet (Campus Norrköping) och från början hade man tänkt att göra en kandidatuppsats i form av en studie över kulturellt entrepenörsskap.

– Men så dök en fråga upp hos mig, varför ligger alltid Burger king och Mac Donalds bredvid varandra? Då sa min sambo att han hört att det kallas för kluster, berättar Maria Jansson som tillägger att huvudspåret då blev att undersöka hur de kreativa klustren avseende film ser ut i Norrköping och i bägges hemstad Linköping.

Överskriften på deras sammanfattning av studien är ”Är Norrköping Sveriges nya Hollywood?”.

– Vi spetsade till rubriken lite, säger Adam Clifford men menar ändå att det finns substans i frågeställningen:

– Med kreativa kluster vad gäller film menar man ett antal företag, till exempel produktionsbolag, som finns i varandras geografiska närhet och bildar nätverk.

Maria Jansson förtydligar:

– Det är bland annat viktigt med cafékulturen som leder till slumpmässiga möten där det sker utbyte av informell information. Viktigt är också geografisk närhet och där passar industrilandskapet och Knäppingsborg väl in.

Man har genom intervjuer med Johan Karlsson (chef för Cnema och Film i Öst) samt Ann-Sofie Löw, (kultursekreterare i Linköping) kommit fram till slutsatsen att Norrköping ligger ganska mycket längre fram i det här hänseendet än Linköping.

– Det har uppstått början till ett kreativt kluster i Norrköping och här spelar först skapandet av den kommunala biografen Harlekinen på 1960-talet och nu Cnema en stor roll med kopplingen till Film i öst och Filmfonden, säger Maria Jansson.

I Linköping har kommunen dock på senare tid kommit igång med satsningen "Linköpings filmsalonger".

– Man kör alternativ film en gång i veckan och vi drar kopplingen att det är typ samma satsning som gjordes med Harlekinen i slutet på 1960-talet så det finns lite att ta igen, säger Adam Clifford men tillägger att det är troligen är lättare att bygga upp ett kluster i dag än på 1960-talet – dessutom finns det gott om kluster i Linköping – men då främst inom teknikfältet.

I mars blir det opponering på deras kandidatuppsats och sedan lider skolan mot sitt slut. Då kan de ge mer tid till sitt eget produktionsbolag "EastGoat productions".

– Den här studien var också ett sätt att ge oss en inblick i branschen, säger Maria Jansson.

Cnema

Cnema är Norrköpings kommunala biograf och mediepedagogiska verksamhet samt en del av Visualiseringscenter C.

Cnemas lokaler innefattar även ett film- och medielabb med inspelningsstudio, redigeringsal, animationslabb och mindre redigeringsrum.

Man stöttar också filmskapande på semiprofessionell nivå, bland annat genom talangutvecklingsprojektet Eastwood.

Sedan 1 januari 2012 är Film i Öst, Östergötlands regionala resurscentrum för film och media, en del av Cnema. Uppgifterna är att stimulera och berika film- och mediekulturen i regionen.

Cnema

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!