Under en tid har grannar till Skandiateatern klagat på störande ljudnivåer. Teatern får nu maximalt ha en ljudvolym på 87 decibel i lokalen och inte mer än 25 får höras i den klagande grannens lägenhet.
Detta innebär att teatern inte kan fortsätta att arrangera livekonserter, vilket i sin tur betyder ett ekonomiskt bortfall varje år, i runda slängar 500 000 kr.
- Det klarar vi inte med vår redan ansträngda ekonomi, säger Pontus Helander. Norrköping är en hårdrockstad och livekonserterna är viktiga för oss.
Vägg hjälpte inteFörsök har gjorts att åtgärda ljudproblemet och få ner volymen hos grannen. Över 100 000 kr har lagts på en extravägg som är drygt två decimeter tjock, består av tre lager gips och har täta fogar.
- Den har förbättrat situationen, men vissa ljud slår igenom. Man kan inte förstå att det hörs så mycket, säger Carina Perenkranz och berättar att fastigheterna dessutom har brandväggar med luftspalt emellan.
- Som privatteater utan bidrag har vi inga muskler att bekosta mer. Vi har redan lagt mycket på insatser för att förbättra teaterns köksstandard, ventilation, ljus- och ljudriggar, säger Pontus Helander.
Under presskonferensen berättar han att de i år av lågkonjunktur drivit på varandra till yttersta gränsen, ibland med risk för den egna hälsan.
Skandiateatern är en i raden av privatteatrar med ansträngd ekonomi som tvingas stänga. I Stockholm har Mosebacke, Vasateatern och Odenteatern slagit igen.
- Alla besöksiffror går ner. Vi är ändå lyckligt lottade som inte tappat så mycket publik som andra har gjort, säger Carina Perenkranz.
Finns det något som kan rädda situationen?
- Det enda är att vi får en krögare som driver restaurang här. Vi har ett godkänt restaurangkök, men vi är inga krögare. Skulle någon vilja gå in, kan verksamheten kanske fungera, säger Carina Perenkranz.
Det var för sex år sedan Pontus Helander och Carina Perenkranz öppnade Skandiateatern med ambitionen att skapa ett Norrköpings Mosebacke, en levande humorscen med många gästspel och konserter för en bred publik.
- Det känns tråkigt. Vi har levt med det här så länge och gjort allt efter konstens alla regler. Men det känns som man heller inte kan fortsätta att stånga sig blodig, säger Carina Perenkranz.
Höstens program ligger fast som planerat och avslutas med en nyårsrevy. När ridån för den har gått ner stänger teatern, den 1 februari 2013.
Bolaget Choppevent AB lever vidare och Carina Perenkranz och Pontus Helander räknar med att framöver arbeta vidare med scenkonst som producenter.
Vad händer med fastigheten, som ägs av Westergren Förvaltning, är fortfarande oklart.
- Det är för tidigt att tala om, säger Olof Westergren på företaget.