Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inte längre osynliga

Fotograf Marc Femenia uppmärksammar sju människor som inte syns. Om man med syns menar medias schablonbild av invandrare. Marc menar att media oftast uppmärksammar invandrare när det handlar om kriminalitet eller när vi på annat sätt klumpar ihop människor och låter alla representera en grupp, istället för att se individen.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2008-08-27 03:00
Marc menar att det svenska systemet med bland annat svenska för invandrare, SFI, är ett system som motverkar sitt syfte. Istället för att skapa förståelse för olikheter visar man på standardlösningar för hur man beter sig som svensk. - Det får i själva verket människor att känna sig mer som invandrare, mer utanför, säger Marc. Han upplever att de kompisar han har som på samma sätt som han, via studier, kommit att leva i Sverige inte ser på sig själva som invandrare på samma sätt som de som fasats in via svensk invandringspolitik. - De har inte samma stämpel på sig, de har heller inte lärt sig på SFI vilket avstånd svenskar tycker är lämpligt när man pratar med varandra, säger Marc och skrattar lite. Skratta kan man också göra åt den sanna historien om mannen som käkar lunch med sina jobbarkompisar när han vänder sig till ett bord i närheten där det sitter några kvinnor för att be om salt. - Jag skulle....är allt han hinner säga innan kvinnorna lyfter fram sina brickor till honom. Att han skulle vara en kollega och inte en anställd på restaurangen var en tanke som aldrig slog kvinnorna. - Det är sånt som händer. Jag tänker inte hela tiden på mig själv som invandrare, men jag undviker vissa saker, säger Marc och drar en jämförelse med hur mycket flickor automatiskt undviker för att undgå bli våldtagna. På bilderna får vi bland annat möta en kvinnlig arkitekt, en manlig journalist, en kille som är sexualrådgivare och en kille som nu är skådespelare, men som under en tid jobbade som telefonförsäljare. Efter ett tag började han kalla sig för Johan Olsson - folk var betydligt trevligare i sitt bemötande då. ★ ★ ★ Marc Femenia är 35 år, född i Mexiko och uppvuxen på Mallorca. För tolv år sedan kom han hit som utbytesstudent på KTH. - Under de första fem, sex åren såg jag mig som tillfällig, säger han. Kanske har det bidragit till den process som så småningom ledde fram till utställningen Vi som inte syns. Här finns varken taxichaufförer eller pizzabagare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!