Inspireras av andra kontinenter
En liten skulpterad figur i valnötsträ. Den blev startskottet på ett projekt som konstnären Torsten Jurell arbetar med på Konsthögskolan i Stockholm. Invanda arbetsmetoder omkullkastades och han sökte sig till nya konstnärliga tekniker.
Grafiskt blad till bokprojektet "Goda nyheter från underjorden". I sagan som Torsten Jurell arbetar med tränger sig verkligheten och nutiden in. Skuggan av mullrande krigshelikoptrar faller hotfullt över marken.
Foto: Robert Svensson
Utställningen består av nya verk i olika tekniker inspirerade av resor till länder som Kina, Mexiko och Sydafrika.- Hela utställningen är som att vara tillbaka från en stor upptäcktsresa, som jag vore Sven Hedin.Tidigare såg Torsten Jurell linoleumsnittet som sitt uttrycksmedel, men på Konstforum finns bara ett enda. Han har gett upp det invanda och provat nya tekniker t ex torrnål och fotopolymergravyr men han har också sytt, arbetat med dator och bränt motiv genom plåt.- Det roliga är att de nya teknikerna förändrar ens tänkande och ger nya impulser och infall.Ett annat återkommande element, inte bara i bokprojektet utan i flera av utställningens verk, är ett skevt högtalartorn med titeln "Information". Det är lutande, likt en människa som böjer sig bakåt för att skrika av all kraft, och påminner mest om en smattrande megafon och propagandamaskin.Ur den utmynnade även skulpturgruppen "Flickorna i Calais". De är huggna med stämjärn ur träbjälkar i azobé som hade legat länge i ateljén. När flickorna växte fram en efter en omkring honom kom Torsten Jurell att associera till August Rodins mäktiga skulturgrupp "Borgarna i Calais" med män som rör sig i en cirkel.En flicka döljer sitt ansikte, en annan sträcker sina armar mot himlen och andra bär olika objekt och symboler - mer eller mindre öppna för betraktarens egna tolkningar. Bland dessa finns siluetten av fången från Abu Grahib-fängelset med huva över ansiktet, känd från fotot som spreds över världen. I Jurells bildvärld återkommer den gång på gång och blir till en sorts evig och brännande påminnelse om orättvisa, förödmjukelse och övergrepp i världen.Eviga kolonisatörer
Även i skulpturgruppen Tre vilsna conquistadorer finns samma siluett med, men också två andra stiliserade bilder av lidandet personifierat i figurer med utsträckta armar: Jesus på korset och den nakna napalmbrinnande flickan från det världsberömda fotografiet taget i Vietnam 1972. Torsten Jurell ser gemensamma nämnare hos de "eviga kolonisatörerna".- De invaderar under förespeglingar att rädda befolkningen från kommunism, Saddam Hussein eller hedendom. Men alla vet att de har mördat och lemlästat för guld, olja och marknaden.Den politiska konsten från 70-talet har fått ett oförtjänt dåligt rykte, anser Torsten Jurell och betonar vikten av att ta ställning i rollen som konstnär.- De som kan ta till orda måste göra det. Ibland är det viktigt. Jag bryr mig om min omvärld och reflekterar vad som händer i den. Men det ska inte bara vara en reflex, utan en bearbetning av det som berör människan.- Mitt forum är utställningen och den ska fungera som en bra revy med en lagom blandning. Brutala och hemska saker, men också en ömsinthet och kärleksfullhet till den mänskliga förmågan. Det är så jag försöker arbeta.Torsten Jurells utställning har vernissage i dag och pågår till den 25 januari.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!