Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

I år släpps även sorgen fram på Nyårspromenaden

Under årets Nyårspromenad kan du vara med och minnas dem som inte längre finns ibland oss.

Nyårskonst. Tittika Sens konstverk "Can You Hear Me" låter oss minnas dem som inte längre finns bland oss. Vi kan själva välja om vi vill skicka en personlig hälsning eller att släppa tag om något, för att gå vidare.

Nyårskonst. Tittika Sens konstverk "Can You Hear Me" låter oss minnas dem som inte längre finns bland oss. Vi kan själva välja om vi vill skicka en personlig hälsning eller att släppa tag om något, för att gå vidare.

Foto:

NORRKÖPING2014-12-29 13:40

Nyårspromenaden, som i morgon kväll arrangeras för sextonde gången, har hittat sina former och ändras inte så mycket från år till år. Men nya inslag finns – och bakom en av årets nyheter står konstnären Tuttika Sen och curatorn Magdalena Åkerström. Tuttika Sen svarar för den konstnärliga gestaltningen och fick i uppdrag att arbeta utifrån "minne" som tema.

– Jag kopplar minne till sorg. Det finns få gemensamma sammanhang där svåra känslor som sorg får finnas och är tillåtet, och detta har naturliga skäl, då sorg är något väldigt privat. Men jag tror att det finns ett behov av att dela sorgen, säger Tuttika Sen.

– Samtidigt kräver det en försiktighet, för det kan finnas en väldig kraft i sorgen. Det händer saker när man släpper ut eller upp sorgen. Men jag tror att det är viktigt att det får hända och att vi är många tillsammans kring det som är svårt.

Delaktighet viktigt

Konstinstallationen "Can You Hear Me" sker i samverkan med kulturföreningen Vodkan och Upplev Norrköping vid parkeringen på Västgötegatan. En del av installationen består av ett hundratal porträtt på personer man vill minnas, insamlade från allmänheten, som projiceras i stort format på en husfasad till musik, vilken också gett verkets titel "Can You Hear Me".

– Jag tycker om sammanhang där man inte bara är åskådare, utan får vara delaktig. Melodin är väldigt kopplad till temat, men jag vill inte säga mer, för jag vill inte förta upplevelsen. Det hela är djupt personligt, för min egen farmor finns med på bild, säger Tuttika Sen.

Ljuslyktor släpps

Den andra delen av installationen bjuder in människor att vara med och släppa upp ljuslyktor mot den mörka vinterhimlen, och de för tankarna till de rislyktor som har använts för att hedra minnet av tsunamins offer. Men detta var ett sammanträffande, enligt Tuttika Sen.

– Jag visste inte att man skulle använda ljuslyktor vid årsdagen, men jag har tänkt mycket på tsunamin, och känner också folk som försvann. Men jag har även tänkt på Estoniakatastrofen och dem som dog under juntorna i Sydamerika, där jag hade vänners föräldrar som fanns med.

Vad ser du för symbolik i ljuslyktorna?

– Jag tänker att man ska få släppa taget om sådant man inte längre vill tyngas av, men man kan också skicka en hälsning. Det beror på hur man ser det, och vad man tror på, säger Tuttika Sen.

Hon är bosatt i Stockholm och verksam som frilansande kulturproducent och konceptutvecklare sedan slutet av 1980-talet. Hon har tidigare gjort bland annat utställningar, installationer, happenings, dokumentärfilm och producerat festivaler.

Hur ser du på Norrköpings tradition med nyårspromenad som brukar locka så mycket folk som omkring 40 000?

– Det känns helt galet. Helt fantastiskt. Jag visste inte det när jag hittade på den här idén, men jag fick veta det genom kulturföreningen Vodkan. Både kultur- och konst brukar ofta få slåss för att koppla verken till publiken och tvärtom. Det är ju bättre att vara där folk är! Sedan är det upp till var och en vad man tycker om det.

Förhoppningen är att konstprojektet "Can You Hear Me" som nu föds i Norrköping ska leva vidare och återkomma i flera delar på olika håll i Sverige, den 15 april, 15 juli och 15 oktober.

Vinnarbilder visas

Under Nyårspromenaden visas även helt andra bilder i storformat. Nämligen bilder från kommunens och Upplev Norrköpings tävling om bästa decemberbild. Cirka 250 tävlingsbidrag kom in och två vinnare har utsetts av juryn – Rolf Svedjeholm och Mattias Lindh. Juryn fastnade för deras både klassiska och innovativa Norrköpingsmotiv som "visar upp vår stad i ljus". De båda vinnarbilderna – och ytterligare 19 utvalda bidrag – kommer att projiceras på en känd väggyta i Industrilandskapet.

Nyårspromenaden startar traditionsenligt på Grytstorget, och Folkbladet har tidigare rapporterat om årets nyårstalare, Roger Ekström och Louise Malmström.

Nyårspromenaden

Bakgrund: Traditionen startades 1999 av Tekniska Kontoret. Numera är Upplev Norrköping AB arrangör.

Start: Kl 16 på Grytstorget med körsång och nyårstal , vid Moa Martinsons staty.

Mål: Kl 18 talar kommunfullmäktiges ordförande från en balkong på Grand Hotell med efterföljande nyårsfyrverkeri som avslutar promenaden.

Längs vägen: Körsång på Grytstorget, nyårstal, promenad längs 6000 marschaller, ljusinstallationer, ljusspel med musik i vattenfallen, konstinstallationen "Can You Hear Me?" på Västgötegatan 26, ett hav av marschaller i Strömsparken, dans på Refvens grund. nyårstal av Kommunfullmäktiges ordförande vid Saltängsbron och fyrverkeri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!