Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hoppet om EWK-museum kvar

Arbetets museum har inte gett upp hoppet om ett EWK-museum i sina lokaler.
- Nu har vi sommarutställningen om EWK och vi hoppas på ett positivt besked från kulturdepartementet i höst, säger Anders Lindh, chef på Arbetets museum.

NORRKÖPING2007-05-25 06:00
Satirtecknaren Ewert Karlsson från Mogata avled för drygt tre år sedan, 85 år gammal. Under tio års tid har EWK-sällskapet kämpat för ett museum i Söderköping och projekterade en museibyggnad intill Stinsen, men planerna ströps i brist på pengar.
Därför ansökte Arbetets museum för ett år sedan om ekonomiskt stöd för att starta ett EWK-museum inom sina väggar. Den dåvarande regeringen var tveksam, men Anders Lindh har inte gett upp hoppet. Han understryker fördelar med lösningen.
- Ett EWK-museum knutet till Arbets museum kostar bara en bråkdel av ett nytt museum. Här har vi redan ytan och öppet sju dagar i veckan, säger han.
När kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth invigde en utställning i januari tog Anders Lindh upp musei-frågan med henne.
- Hon är en alltför slipad politiker för att komma med några löften. "Vi noterar det" sa hon bara. Men det ligger fortfarande en ansökan inne och frågan är inte avförd på departementet, säger Anders Lindh.
Under ett år har Arbetets museum inventerat och systematiserat 2300 verk av tecknaren, med stöd av Statens kulturråd. Syftet är göra samlingen digitalt sökbar och tillgänglig för bland annat forskning.
Samlingen av EWK:s teckningar som visas på Arbetets museums retrospektiva utställning är i privat ägo, men skapas ett EWK-museum tillfaller samlingen museet. Inventeringsarbetet är också en förberedelse för ett eventuellt övertagande av samlingen.
- Tanken är att EWK-museet även ska bli en arena för den politiska illustrationskonsten, och bjuda in nya politiska tecknare, både svenska och internationella. Det kan bli spännande att se nya verk av politiska tecknare spela mot EWK:s bilder, säger Anders Lindh.
I morgondagens tidning kan du läsa mer om utställningen "EWK - politisk tecknare i världsklass".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!