- Det här är scener från hur det kan ha sett ut i Norrköping på 1800-talet, det var skillnad på fattig och rik, berättar utställningsproducenten Annika Eriksson.
Inför en uppsjö av ansamlade barn höll museets "hustomte" Marinella Rolfart, som kommer att ta emot och ha hand om besöksgrupper under utställningsperioden, hov framför en port och konstaterade att "det här är porten till förr i tiden" innan en lyckligt lottad gosse fick knyta upp det röda bandet och inviga utställningen.
Sedan var det fritt fram för de unga att strömma in i utställningsrummet.
Ung målgrupp
Med en målgrupp bland förskole- och lågstadiebarn är mycket inriktat på lek och interaktion. Utställningen handlar om hur livet såg ut på 1800-talet och består av två delar. Dels en som lånats in från Hälsinglands museum och ståtar med tygtält prydda med illustrationer av Anna Clara Tidholm.
- Det är tält som man får gå in och leka i. Allt från födelse till död finns representerat och här gestaltas till exempel en fest och en kyrka, det är som en liten by.
Dels en del som producerats av Eriksson och som fokuserar på två olika rum; ett hos en rik och ett hos en fattig familj.
- Här får barnen kika in och bilda sig en egen uppfattning. Man kan läsa in vad man vill i bilden, säger producenten.
Utklädningskläder
Tanken är också att barnen med hustomtens hjälp ska kunna bli en del av berättelsen. I ett av hörnen finns dessutom en workshop där det bland annat finns en vävstol.
- Den får man prova. Norrköping var ju en textilstad så det är ganska naturligt att ha med en sådan.
Dessutom finns tidstypiska kläder för dem som vill klä ut sig och gå in i 1800-talsrollen på riktigt.
- Berättelsen formas av barnen medan de befinner sig i utställningen. Man kan lägga in sina egna tolkningar och det blir en dialog.