"Färgad tystnad" väljer SemiraAbdulwahab att kalla sin del av utställningen på Galleri Kronan. Hon bor i Norrköping, men kommer ursprungligen från Irak och merparten av grafiken är skapad under en workshop i Bagdad.
– Man kan känna av de svåra förhållandena i landet i mina bilder. Allt det som tvingade mig att lämna landet, säger hon.
Livets kontrasterSemiraAbdulwahab berättar att hennes konst bygger på kontraster: Kärlek och hat, dag och natt, strålar och skugga. Bilderna berättar om sorg och krossad mänsklighet, men i smärtan finns alltid ett stråk av hopp, kärlek och ljus. Den övertygande tron på livet och människan genomsyrar exempelvis "Window", en bild med ett omsligrat par som ses genom ett fönster.
– Även i de svåraste tider måste kärleken och hoppet finnas. Det är livets fönster och andningshål sedan Adam och Eva, säger SemiraAbdulwahab.
Optimism sipprar igenomDen optimistiska livssynen speglas också i mer abstrakt grafik med horisontella vågformade rörelser.
– Det är livets rörelse. Jag ser livet som dynamiskt, det är aldrig stillastående utan i ständig förändring.
– Jag ser även färger i mörkret. Man kan tro att det inte finns några färger där, men jag hittar dem. Det är inte bara svart.
Symbolspråket är rikt, och SemiraAbdulwahab ger oss gärna nycklar att förstå – i äpplet ser hon livets skönhet och mångfald ("alla äpplen smakar olika"). Det är förvillande likt ett hjärta, ibland färgat blått av sorg. Palmträdet, är symbolen för henne själv – i konstnärens ögon "världens vackraste träd" – starkt, unikt och fruktbärande.
"Det var en utmaning"Lars Thostrup arbetar vanligtvis med måleri och teckning, men blev ombedd att ställa ut grafik på Galleri Kronan.
– Det var en utmaning. Jag känner mig inte som grafiker utan jag fick fundera, men det lät roligt.
– Trägrafiken har ett motstånd som jag gillar. Den säger ifrån, går sönder och beter sig. Då uppstår en språklig förenkling som är intressant och tvingar mig att tänka på ett annat sätt än när jag jobbar med penna och pensel.
Gamla bokhyllorTill vardags undervisar Lars Thostrup på Liljeholmens konstskola – och trämaterialet hämtade han där, inte hemma i Rimforsa.
– Allt är gjort på min skolas gamla bokhyllor. De var på väg med hyllorna till tippen, men jag stoppade dem. Man ska vara rädd om gammalt trä, som har hunnit torka i 40 år.
En beröringspunkt finns faktiskt med utställningen på andra sidan Strömmen, Sweden China på Konstforum. Lars Thostrup besökte i staden Kunming i södra Kina för några år sedan och besöket väckte en fascination för kinesiska tecken och kom att påverka motiven hans konstnärskap.
Utställningen öppnar idag, lördag och pågår till den 23 november.