Från Peking till Peking
På måndag lämnar postrockbandet pg. lost Peking i Östergötland med sikte på Shanghai i Kina. Som ett av de första banden inom sin genre ämnar de bryta ny mark och turnera i det gigantiska landet i öster.
- Det är väldigt långa låtar och vi suckar och tycker det är segt och tungt i replokalen. Sist somnade jag över gitarren på repet. Men när man får respons live blir det en helt annan sak, konstaterar gitarristen Mattias Bhatt som utgör Pg. Lost tillsammans med gitarristen Gustav Almberg, trummisen Martin Hjertstedt och basisten Kristian Karlsson. På turné i Kina lär det inte bli några gäspningar.
Foto: Kjellberg Anita
Vad som väntar herrarna väl på plats i Kina är det ingen som riktigt vet, men allt verkar på förhand vara välarrangerat och det finns en budget som indikerar att de ska kunna gå jämt upp.- I vanliga fall brukar man kunna få hyfsad respons och kolla upp ställena, men det funkar inte så med Kina. De har till exempel inte tillgång till Facebook, konstaterar Kristian.- Två av datumen är festivaler, men det kan lika gärna komma 10 som 1000 personer och lyssna, menar Mattias Bhatt.Bryderi på Myspace
Att det är en helt annan kultur och andra förutsättningar än att röra sig i Europa har de emellertid redan fått känna på. Mattias berättar om hur han skulle lägga upp turnédatumen på Myspace och hur det när han valde Taiwan dök upp en liten tilläggstext: "state province of China".- Det kändes fel, men gick inte att välja på något annat sätt. Då fick vi höra direkt att det där måste ni ta bort, de tar tydligen väldigt illa vid sig.Apropå Taiwan:- Där vill de att vi ska spela i två timmar eftersom de har problem att hitta förband, två timmar, vi är inte Ulf Lundell, flinar Mattias.Snarare kommer det bli spelningar på dryga timmen och med gamla filmsekvenser från Norrköping i bakgrunden.Uppleva Kina
Pg. Lost har sakta men säkert vuxit som band och planerar att satsa vidare med turnerande och inspelning nästa år. Äventyret i Kina blir ytterligare ett steg på vägen för dem.- Jag gjorde en intervju med något fanzine där de frågade vad vi tycker om kinesisk musik och jag funderade och funderade men kom inte på något. Jag fick vara ärlig och skriva att de får lära oss när vi kommer dit, skrattar gitarristen Gustav Almberg.Dessutom finns det mer än bara musikaliska sidor av utflykten.- Vi får ju resa gratis och uppleva Kina, säger Mattias Bhatt.