Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Från omodernt till modernt

Redan när man planerade utställningen "Industriland" på Arbetets Museum och som invigdes för ett år sedan, hade man också planerat för en bok. En fördjupning av den tid som utställningen speglar: 1930 - 1980. Det som kom att kallas högindustriella epoken.

Foto:

NORRKÖPING2008-04-15 03:00
Redaktör för boken "Industriland - tolv forskare om när Sverige blev modernt" är Jan af Geijerstam, det är också han som står för inledningen både i boken och på det seminarium som under gårdagen hölls i Arbetets Museum. - Jag och min generation som var i 20-årsåldern på 1960-talet har fått känna av historiens gång på mycket kort tid och framtiden skrivs idag, säger Jan af Geijerstam. Han berättar vidare om Tora Fribergs text om sin mamma Anna, som han menar kan ses som en ramberättelse till själva antologin, en kort stund innan han lämnar över ordet till författaren och professorn vid Tema Q, Kultur och samhälle vid institutionen för studier av samhällsutveckling och kultur samt vetenskaplig ledare för Centrum för kommunstrategiska studier vid Linköpings universitet. - Jag har många inspelningar med min mamma, men jag har valt att bara ta med det som handlar om hennes yrkesliv i boken, säger Tora Friberg och börjar berätta om sin mamma. Eller snarare sina mor- och farföräldrar för att vi ska få en förståelse för vilka hennes föräldrar kom att bli och kanske också varför Tora är den hon är. Hennes mamma Anna är idag 87 år och mormorsmor, hon vill inte vara med i PRO för där fikar de bara och tanterna sjunger. Nej hon vill diskutera. Viktiga saker. Som Egypten. Som Torarullarna. För folkbildning har alltid intresserat henne. Anna kom att börja jobba på diakonissanstalten Ersta i Stockholm när hon var 16 år. Sedan dess har hon jobbat, även under den tiden hon hade små barn jobbade hon för att familjen skulle klara sig. Makens inkomst räckte inte riktigt till, så Anna delade ut tidningar mellan klockan 4 och 6 på morgonen. - Före klockan 6 vaknar ändå inte barnen, var vad Toras mamma sa till henne. Så fortsatte Anna att jobba inom allt från pigjobb till hattilverkning fram till det att hon vid 63 års ålder fick gå i pension och slutade sitt arbetsliv efter 12 år på Ericsson, när företaget skulle spara och behövde göra sig av med anställda. - Det var det bästa som hänt mamma. Det säger hon själv när jag frågar henne vad som är det bästa i hennes liv. Pensionen och barnen svarar hon, säger Tora Friberg. Ytterligare tio forskare berättar om olika områden under den här tiden. Berättelser om sterilisering, om kvinnligt företagande och om bostadspolitik bland annat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!