– Vi gillade idén att koppla ihop foto med dikter. Det passar bra på sommaren, då man kan gå här i lugn och ro utan stress och ta in texterna och tolkningarna. Meningen är att man ska kunna slå sig ner och läsa litet ur Tranströmers böcker, säger Annelie Egelin Tärning, intendent Arbetets museum.
I utställningen "Se Tranströmer" bjuder 20 fotografer på visuella tolkningar av ett Tranströmerpoem som de själva har valt och finns att läsa intill bilden.
– Poesi och bilder är släkt med varandra i många avseenden. Tomas Tranströmers dikter ger i sin skenbara enkelhet ofta en fördjupad bild av livet. Bilden eller känslan som uppstår hos läsaren ger möjlighet till flera infallsvinklar, säger Mikael Ringlander, präst och tidigare pressfotograf som tog initiativ till utställningen och själv deltar med en bild.
Mörker tar överMikael Ringlanders egen bild visar en rabbin i det ultraortodoxa området MeaShe'arim i Jerusalem, skymningsljuset genomlyser bönemanteln och kastar en lång skugga över gatan.
– Först blev jag fascinerad av männen där, men sedan förskräckt. De må vara fromma, men de tillåter ingenting annat – då blir det problematiskt, ett mörker, som tar över fler områden och skapar motsättningar i det israeliska samhället.
– Bilden är en tolkning av det fundamentalistiska – vilken religiös åskådning det än handlar om – som tror sig kunna styra andra till att bli bokstavstrogna, drar en skugga över oss alla. Det minskar vår frihet.
Bilden har tidigare varit publicerad i bildreportage, bland annat i tidningen Foto. Mikael Ringlander ser själv fotot som en ren översättning av en haikudikt i Sorgegondolen:
Solen står lågt nu.
Våra skuggar är jättar.
Snart är allt skugga.
Abstrakt och drömsktTranströmers lyriska dikter, med inslag av mystik och naturlyrik, bärs av träffsäkra metaforer som här har inspirerat till både föreställande och abstrakta fotografier, några är drömska fotomontage. Ett exempel på det senare är fotografen Emelie Asplunds bild av sin släkting på dödsbädden omgiven av ljus och en ensam nattfjäril.
– Den hajade jag till för. Det är en oerhört stark bild av något som vi i regel inte visar, säger Mikael Ringlander.
Emelie Asplunds kopplar samman bilden med dikten Isländsk orkan, där läsaren kastas från storm till vila – och en upplevelse av sinnesro.
Samma diktNågra fotografer har ovetande om varandra valt samma dikt – Preludier II, från lyriksamlingen Mörkerseende, men bilderna är väldigt olika. Fotografen Lisa Thanner fångade två ungdomars gemensamma lyssnade i varsin hörlur. Peter Claesson har med dikten som utgångspunkt fotograferat en vägskylt för enkelriktat i ett hav av växande vildvin medan Henrik Björnsson visar fötter i vattenbrynet, kanske de egna, som närmar sig en färggrann manet.
Lyfter fram pressfotograferUtställningen kom till i samråd med Tomas och Monica Tranströmer och visades första gången på Bokmässan 2012 i samband med ett omfattande Tranströmerprogram under mässdagarna.
– Han fick Nobelpris 2011, och till 2012 års mässa ville vi gärna ha Tomas som gäst och hylla honom, säger Mikael Ringlander.
Mikael Ringlander är fortfarande aktiv i Pressfotografernas klubb och fick positiv respons när han presenterade idén för fotografkollegorna Magnus Sundberg, Nickas Elmerin och Lisa Thanner.
– De sa omedelbart: "Givetvis, det här måste vi göra".
– De som deltar är pressfotografer i första hand. Jag tycker att pressfotografer ibland blir lite styvmoderligt behandlade. Det finns ett behov hos många pressfotografer att visa att man är mer än en plåtslagare i en dagsslända. Man vill göra bilder som går utöver det.