Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fotografi bortom funktionshindren

I kväll öppnar fotoutställningen Funktionsfördelar - två världar möts på Arbetets museums galleri Hyllan. Den berör såväl fotomediet som tankar kring funktionsnedsättning.

Patik Lundström talar om vikten att se personen, och inte funktionsnedsättningen. I bilden av människan och alla hennes attribut talar flera saker om personens intressen, men några prylar är också hjälpmedel som behövs i vardagen.

Patik Lundström talar om vikten att se personen, och inte funktionsnedsättningen. I bilden av människan och alla hennes attribut talar flera saker om personens intressen, men några prylar är också hjälpmedel som behövs i vardagen.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2012-01-10 16:48

Folkbladet har tidigare berättat om projektet Två världar möts som startade när Patrik Lundström och handledaren Mattias Åström träffades på Medieverkstan, en daglig verksamhet i Norrköpings kommun.

De båda är fotoentusiaster, och lärde känna varandra genom den fotokurs som Mattias ledde på Medieverkstan. Men det visade sig snart att de delade andra intressen, värderingar och åsikter. En vänskap växte fram mellan Mattias och Patrik som började umgås även privat.

- Ju mer vänner vi blev, desto fler reaktioner möttes vi av. En hel del var negativa. Det var inte riktigt okej, tyckte en del kollegor. Vi möttes av ifrågasättanden, berättar Mattias Åström.

Projektet har nu resulterat i en utställning, där duon reflekterar kring funktionsnedsättning, diagnoser och bemötande av dessa.

- Det gäller att inte se personens hinder först. Och man måste inte se en funktionsnedsättning som ett hinder, man kan se det som en möjlighet eller fördel, säger Patrik Lundström.

Ett av flera bildteman är "stress" som har iscensatts i en pulserande och rörig stadsmiljö som är svårhanterlig för Patrik Lundström, som har damp.

- I min vardag är den här bilden typisk. Jag har svårt att sortera intryck. På ett ställe som Hageby Centrum blir jag störd och trött av allt. Vi funderade över hur vi skulle kunna fånga det på bild och här ser ni resultatet, säger Patrik Lundström.

Läs mer i morgondagens papperstidning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!