Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Få konstnärer i länet kan leva på sin konst

Sju av tio konstnärer i Östergötland har en taxerad månadsinkomst på under 13 300 kronor. Det visar en ny undersökning från Konstnärernas Riksorganisation (KRO) och Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare (KIF).

Kan berika. "Det är viktigt att man ser konstnärers kunskap och erfarenhet. Det skulle gynna både samhället och konstnärer. Man ska inte dra sig för att anställa en konstnär, som kan bidra med nya infallsvinklar. Men tyvärr finns en bild av hur konstnärer är som är ganska förlegad" säger Norrköpingskonstnären Aldís Ellertsdóttir Hoff.

Kan berika. "Det är viktigt att man ser konstnärers kunskap och erfarenhet. Det skulle gynna både samhället och konstnärer. Man ska inte dra sig för att anställa en konstnär, som kan bidra med nya infallsvinklar. Men tyvärr finns en bild av hur konstnärer är som är ganska förlegad" säger Norrköpingskonstnären Aldís Ellertsdóttir Hoff.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2014-08-12 15:56

De låga inkomsterna för 70 procent av konstnärerna kan jämföras med den genomsnittliga månadsinkomsten i Östergötland som var 21 140 kr år 2012, enligt SCB.

– Konstnärer är idag den nya underklassen. Det är ett yrke med låg lön – men en utbildning som kan vara lika lång som en läkares, säger konstnären Aldís Ellertsdóttir Hoff i Norrköping.

Bara 10 procent av konstnärerna i länet tjänar mer än 25 000 kr. Detta trots att många konstnärer har långa akademiska utbildningar bakom sig.

Omöjlig sits

Aldís Ellertsdóttir Hoff har närmare tio års utbildning, bland annat från Konsthögskolan i Umeå. Men tidigare har hon fått arbeta på Systembolaget i Norrköping för att få ekonomin att gå ihop.

– Det arbetet var nästan omöjligt att kombinera med konstnärlig verksamhet. Jag gick på timmar och var i princip dagsverkare som stod med mössan i hand, säger Aldís Ellertsdóttir Hoff.

Idag är hon projektanställd för Norrköping AIR (Artist in Residence), och vikarierar som gallerist på konstnärsdrivna Galleri Kronan.

– Fördelen för mig är att jag får ett bra nätverk. Nackdelen är att man blir splittrad. Helst skulle man kanske vilja ägna all tid åt sitt konstnärskap, säger Aldís Ellertsdóttir Hoff.

Flest som brödjobbar

Undersökningen visar att hon är långtifrån ensam. Allt fler konstnärer lägger mindre tid på sitt konstnärskap och mer tid på brödjobb vid sidan av konsten än för sex år sedan. Sju av tio konstnärer i länet arbetar med annat än den konstnärliga verksamheten för att kunna försörja sig, vilket är högst andel i länet. I Västmanland arbetar exempelvis bara 45 procent med annat än den konstnärliga verksamheten.

– Ska Östergötland lyckas ta tillvara de konstnärliga resurserna som finns i länet, behöver man göra långsiktiga investeringar i konsten. Det handlar om en politik som skapar förutsättningar för konstnärer och konsthantverkare att ägna mer av sin tid åt den konstnärliga verksamheten, säger Katarina Jönsson Norling, riksordförande för Konstnärernas Riksorganisation.

– Nu måste landstings- och kommunpolitikerna vakna, utvecklingen är mycket oroväckande för Östergötland som konstregion. Vill man att konstnärer ska bo och verka här behövs en strategisk handlingsplan som tar ett helhetsgrepp på bild- och formkonsten, säger Annika Bergqvist Kupiainen , konstnär och medlem i KiFiN , Konstnärernas intresseförening i Norrköping.

"Ambition att följa regeln"

Bland annat efterlyser konstnärer i Norrköping att kommunen liksom bl a Linköpings kommun, antar enprocentsregeln för konstnärlig gestaltning av offentliga miljöer.

– Det är väldigt viktigt att Norrköping inför enprocentsregeln nu när man står inför stora utbyggnader i och med bland annat Ostlänken, säger Aldís Ellertsdóttir Hoff.

– Från nämndens sida har det inte funnits andra ambitioner än att vi ska följa den. Vi äskar pengar från kommunfullmäktige varje år, men det är en prioriteringsfråga. Det är synd. Det är klart vi vill att konstnärer ska kunna leva på sin konst. Jag har som mål att Norrköping ska anta den, men skulle vi ta det inom rambudgeten måste vi ju ta det från någon annan del, säger Kikki Liljeblad, ordförande i kultur- och fritidsnämnden samt ordförande i Socialdemokraterna i Norrköping.

Konstnärslöner

Inkomsterna sjunker för konstnärer. Både 2011 och 2014 uppger 64 procent av Sveriges bild- och formkonstnärerna att deras månadsinkomster är 13 300 kr eller mindre. Men inflationen har urholkat värdet med cirka fem procent.

Siffror visar även på ökade skillnader mellan män och kvinnor. År 2011 uppgav 66 procent av kvinnorna och 61 procent av männen att månadsinkomsten var lägre än 13 300 kronor. Tre år senare var motsvarade siffror 67 och 58 procent.

Källa: Utsikt från ateljéerna 2014, rapport från KRO (Konstnärernas Riksorganisation), BUS (Bildkonst upphovsrätt i Sverige) och KIF (Sveriges konsthantverkare och industriformgivare).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!