– Det känns fantastiskt roligt att bli uppmärksammad på det här sättet och få spridning på mina produkter runt om i länet, säger Erika Tubbin när hon idag blev uppvaktad av landshövding Elisabeth Nilsson i sin ateljé på Plankgatan i Norrköping.
Erika Tubbin har arbetat heltid som formgivare och egenföretagare sedan 2005. Hon började med att skapa handgjorda silversmycken och hittade då fram till det trassliga mönster som sedan kommit att bli hennes signum.
På senare år har hon breddat sin formgivning och designar bland annat köksföremål – disktrasor, brickor och handdukar.
Essensen på brädanPå skärbrädan har hon utgått ifrån sinnebilden av länets landskap med böljande åkrar och vattendrag – åar, kanalen, sjöar och hav. Men hon kombinerar mönstret med sitt typiska, stiliserade, trassel.
– Den ger en bild av Östergötland som är så förenklad som det bara går. Sedan tycker jag att den knyter an till mat och mycket på Östgötadagarna handlar om just lokalproducerad mat, säger Erika Tubbin.
Detta är också något som Östgötadagarnas styrgrupp har tagit fasta på i sin motivering:
"Ett vackert bruksföremål som attraherar många åldrar med en stark östgötsk prägel och många användningsområden. Från de vajande sädesfälten till den blåskimrande kusten har Erika Tubbin fångat essensen av Östergötland."
Stöd det lokalaUnder årets Östgötadagar, i början av september, kommer Erika Tubbin att medverka och motta diplom. Landshövdingen passade på att slå ett slag för att låta Östgötadagarnas många besöksställen ge uppslag till flera utflykter i länet.
– Väldigt många har väldigt mycket kvar att se i det egna länet. Många åker till glasriket, men Rejmyre har produktion av dricksglas som inte längre finns kvar i Småland och varför bege sig till Klässbol när vi har Björke vävstuga? Man ska inte glömma plånboken heller. Det regionala företagandet behöver stödjas och det finns något för alla, säger Elisabeth Nilsson.