Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bokälskare med förhinder - nu kan de njuta lätt

Bibliotek och dyslexi - en konstig kombination? Inte alls. Gudbjörg Gudjonsdottir är dyslektiker och jobbar på stadsbiblioteket, där man nu rustar för dyslexiveckan.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2008-10-04 03:00
- Jag har alltid älskat bokhyllor och när jag var liten tyckte att tjocka böcker var häftiga. Jag avundades alla andra som kunde läsa obehindrat. Men nu behöver jag inte det. Jag vet att böckerna finns inlästa, säger Gudbjörg Gudjonsdottir.Hon tar fram en Harry Potter-bok ur en hylla, viker ut pärmarna och visar en cd-skiva som ligger gömd i bokens bakficka.- Skivorna är bra, och gör att unga kan läsa samma böcker som alla andra - det gör inget att boken är tjock, säger hon.Hjälpmedel viktiga
En som vet hur det är att leva som ung dyslektiker idag är Marcus Nilsson på Djäkneparksskolan. Han fick sin diagnos när han gick i fyran eller femman och upplever att han fått bra stöd och hjälp i skolan. För honom har hjälpmedel som det "digitala kollegieblocket" alfasmart och daisyspelaren haft stor betydelse. Den senare är ett digitalt system för läshandikappade.Helt nyligen läste Marcus ut sin första längre roman, klassikern Djurfarmen av George Orwell, och fick en omtumlande läsupplevelse."Mersmak"
- Den gav mersmak! Det har blivit roligare och lättare att läsa. Förut hann jag tröttna och kasta iväg boken för det gick så långsamt. Nu använder jag skivan och lyssnar på boken för att komma in i handlingen, sedan kan jag börja läsa istället.Daisytalboken har en mängd funktioner som saknas i vanliga ljudböcker - både ljud, text och bild - och underlättar för läsaren att hitta i boken. Den kan användas med en liten behändig daisyspelare - eller i datorn.Under Folkbladets besök på stadsbiblioteket upptäcker Marcus andra fiffiga hjälpmedel som ett rättstavningsprogram till datorn. Det rättar sådant som uttrycksfel, särskrivningar och hjälper användaren att skilja detta mellan lättförväxlade ord, t ex släckt och släkt."Jag gömde mig"
Hjälpmedel för personer med läs- och skrivsvårigheter förbättras ständigt och nyheter kommer hela tiden. Situationen är en helt annan än när Gudbjörg Gudjonsdottir gick i skolan, men även inställningen till dyslexi har förändrats.- Det är så underbart att se Marcus som inte är rädd för att berätta om sin dyslexi. - När jag var i hans ålder gömde jag mig. Vi har kommit väldigt långt, man blir bemött på ett annat sätt i dag och det är viktigt.Nästa vecka börjar den europeiska dyslexiveckan och på biblioteket pågår utställningar, visningar och information om de många olika hjälpmedel som finns, till exempel talsyntes, svensk talpenna, daisyspelare, rättstavningsprogram och mp3-spelare.Dyslexiveckan är ett samarbete mellan Mediacentralen, Norrköpings stadsbibliotek och Skoldatateket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!