Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Allt om kaffe

Att dricka kaffe, att ta en fika betyder mer för de flesta än att dricka en kopp kaffe rakt upp och ner. Oftast handlar det om att vi vill få ett tillfälle att sitta ner och prata en stund.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2008-06-13 03:00
Från början var kaffedrickandet, som så mycket annat, en del av den manliga världen, men allt eftersom förändrades trenderna och damerna ville ha vackra, smaskiga bakelser till sitt kaffe som kom att i allt större utsträckning drickas med mjölk. Från att ha druckits ur de tunnaste vackraste kaffekoppar som ofta kom ur bröllopsservisen, dricks det mesta av kaffet i dag ur muggar. Myten säger att det var på 500-talet som en getaherde upptäckte att en av hans getter verkade ovanligt pigg och kom fram till att det var för att geten åt kaffebönor, och efter att ha tagit tillvara på bönorna och bryggt te av dessa gick startskottet för det vi idag kallar kaffe. Men visste du att det går åt en halv kvadratmeter kaffebuske för en enda kopp kaffe? Eller att det sägs att man beslutade göra revolution i Frankrike efter att ha druckit kaffe? Nähe, inte jag heller och att vi svenskar skulle vara världens största kaffekonsumenter stämmer inte heller för där får vi stryk av finnarna med två deciliter om dagen. Förutom en ohygglig mängd intressant information, inklusive två filmer, om kaffe bjuder utställningen på 24 fotografier på olika fikaställen i Norrköping. Det är fotografen Miquel Munoz Rubilar som tagit bilderna från bland annat Gubbens Trädgård, en Statoil-mack och en korpmatch blandat med klassiska ställen som Café Broadway. Här visas också de kaffekoppar som allmänheten lämnat in till museet, vilket är en blandning av nytt och gammalt. Det enda jag saknar är doften av nybryggt kaffe. Men det blir det ändring på till vernissagen då det ska vara möjligt att själv prova att mala kaffe. Och då får man ju hoppas att det är ekologiskt och rättvisemärkt kaffe som mals eftersom det går åt ett halvt kilo konstgödsel för att producera ett kilo kaffe, som oftast är odlat och skördat av fattiga människor i framförallt Brasilien och Colombia. Och vad vore en utställning utan det klassiska fikarummet på jobbet, där diskbänken är översvämmad av skitiga muggar och nerrunnet kaffe utmed dörrarna? Och så den klassiska lappen om att din mamma inte jobbar här.

Utställning

Kaffe

Arbetets museum

14 juni-16 nov

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!