För att uppmärksamma att Fredrik Axel von Fersen skulle fyllt 300 år ordnar Löfstad slott en temavecka kring familjen: "Fersen Week". På programmet står föreläsningar och dramatiserade visningar.
Fredrik Axel von Fersen d.ä. var en av 1700-talets främsta svenska politiker. Under veckan kommer det även att handla om hans son Axel von Fersen d.y. som hade nära band till den franska drottningen Marie-Antoinette, och om hans dotter Sophie, född von Fersen, gift Piper.
– Vi har starka kopplingar till familjen, både Axel von Fersen den äldre och hans maka Hedvig Catharina, född De la Gardie, som ägde slottet, deras ena dotter Sophie von Fersen som bodde här i vuxen ålder, och den berömde Axel von Fersen den yngre, som var på Löfstad väldigt mycket, men aldrig ägde det själv, säger Per Stålebro, verksamhetsansvarig på Löfstad slott.
– Vi kommer att ha programpunkter kopplade främst till de här tre personerna.
Pappa von Fersen är inte lika känd som sin son, Axel von Fersen den yngre, utan har hamnat lite i skymundan.
– Han har inte de här komponenterna som sonen har, med olycklig kärlek och ond bråd död. Men pappan var mer en riktig politiker och statsman, och godsherre. Han hade mer betydelse för utvecklingen här hemma i Sverige än sonen hade, säger Per Stålebro.
Det var makan Hedvig Catharina som en gång ärvde Löfstad slott, och det var hon som ägde det när slottet brann 1750. Giftermålet makarna emellan ägde rum år 1752. Tillsammans byggde de upp slottet igen.
Den 2/9 föreläser Göran Norrby, historiker och författare, om kampen mellan kungamakten och adeln i Sverige under slutet av 1700-talet, under rubriken "Maktkampen mellan Fredrik Axel von Fersen och Gustaf III”.
3/9 blir det en dramatiserad visning där skådespelerskan Annika Svensson gestaltar Sophie von Fersen och skvallrar om hovet, kärleken och brodern Axel. Rubriken är "Marie-Antoinette, Axel och jag".
Den 4/9 visar slottspedagog Ragnvi Andersson vid en workshop hur man klipper sin egen silhuett, ett populärt tidsfördriv under Sophie von Fersens tid på Löfstad. Flera silhuetter från hennes tid hänger fortfarande på slottets väggar.
5/9 föreläser Birgitta Meurling, professor vid etnologiska institutionen vid Uppsala universitet, om vad klädesplagg och accessoarer avslöjar om Löfstad slott och dess invånare.
Lördagen den 7 september kommer skådespelerskan Caroline Donath tillbaka med populära Axel von Fersens charmkurs.