Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Författarförbundet kritiskt mot ljudbokstjänster

"Ljudboken innebär en käftsmäll mot författarna" – det anser Författarförbundet i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Författarförbundet är kritiskt till ljudbokstjänsterna. Arkivbild.

Författarförbundet är kritiskt till ljudbokstjänsterna. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Litteratur2021-12-17 14:19

"Ljudboken innebär en käftsmäll mot författarna" – det anser Författarförbundet i en debattartikel i Dagens Nyheter. Nu kräver de att ljudbokstjänster ska ta ett större ansvar på marknaden.

I texten uppger förbundet att den genomsnittliga ljudboksersättningen är betydligt lägre än den för tryckta böcker, samt att kortare verk, som barnböcker och poesi, missgynnas när ersättningen utgår från antalet lyssnade sekunder.

"En genomsnittlig tryckt bok ger förlagen en snittintäkt på 50 kronor, medan snittintäkten för en ljudbok bara är 17 kronor. Vid samma royaltysats innebär det att författarna bara tjänar en tredjedel på en ljudbok jämfört med en tryckt bok", skriver förbundet, och hänvisar till DSM-direktivet, ett upphovsrättsdirektiv som röstades igenom i EU 2019 och som ska införlivas i svensk lagstiftning:

"Professionella författare måste kunna leva på sitt yrke. Därför måste techbolagen och de stora förlagen ta sitt ansvar och ge oss rimliga ersättningar för vårt arbete".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!