Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Brottsliga bilder på Curmanska

”Bilder i beslag” heter den nya utställningen på Curmanska magasinet i Gamla Linköping.

Foto: Carl von Platen

Linköping2015-08-31 10:55

13 allvarliga unga män blickar från stora, svartvita fotografier. Lite utmanande, skrevande, men klädda. Bilderna beslagtogs 1903 hemma hos fotografen Carl von Platen i Stockholm. Han åkte dit så det sjöng för ”osedligt leverne”, de cirka 100 fotona i tre album var bevis nog. Hans pappa fick honom sjuk- och omyndigförklarad och på så vis undslapp han fängelse.

De förbjudna bilderna visas annars på Polismuseet i Stockholm.

– Homosexualitet var ju förbjudet ända till 1944, sen klassades det som psykisk sjukdom till 1979. Vi tycker att det är viktigt att kunna visa historien, för hela samhället, säger utställningensintendenten Kristina Grahm i Gamla Linköping.

Det är något rörande över hela utställningen. Modellerna ser så rara ut, oförstörda och öppna, lite trotsiga. Det är tydligt att fokus ligger på deras skrev, men de är också egna personer. För att vara erotiska bilder så känns de väldigt harmlösa. Några av de unga männen har kvinnokläder, andra något orientaliskt, och kanske med feminina symboler som en blomma eller ett halsband. Två är klädda i uniform.

– Det var vanligt i det miltära att unga män drygade ut kassan genom att sälja sex till andra män, i varje fall i Stockholm, hur det var i övriga landet vet man inte, säger Kristina Grahm.

Ingen av dem har namn. Von Platen hade dem på en lista, som polisen tog, men om de också dömdes vet vi inte. Jag hoppas att de klarade sig. Att de fick leva sina liv och kanske i medelåldern uppleva att homosexualitet inte längre var ett brott.

Hur gick det för Carl von Platen då?

Han spärrades först in på sjukhem, när han släpptes reste han ut i Europa där han skrev reseskildringar under den gränslösa tiden före första världskriget. När han kom tillbaka till Sverige åkte han fast igen, efter att ha kysst en ”hisspojke”. Han dog 1929, 15 år innan brottsstämpeln togs bort. Hela sitt liv tvingades han leva olagligt.

Utställningen öppnades i helgen, i anslutning till Regnbågsveckan som börjar i Linköping 1 september, och pågår fram till och med den 28 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!