Efter en något trevande start har startskottet gått för ombildningen av musikskola till kulturskola i Finspång.
Utbudet breddas med bild/form, teater/drama och skolan samarbetar med Dansakademien, när det gäller dans.
– Vi har anställt en kulturskolepedagog och en bild- och formlärare, dessutom är en drama/teaterpedagog på gång. Vårt samarbete med Dansakademien gör att vi utökar elevantalet markant. Vi har cirka 450 elever och Dansakademien ungefär 150, det blir 600 elever totalt, poängterar Per-Arne Lagerbäck.
Han betonar att övergången till kulturskola öppnar upp många nya möjligheter.
– Det är positivt att vi kan nå andra elevgrupper. Det blir en helt annan bredd och roligt att vi kan göra saker tillsammans. Barnen kan välja flera saker, inte bara musik.
Musikal med Finspångsbakgrund nämns som ett exempel. Bild och form samt drama och teater kommer inledningsvis att fungera som ”prova-på-verksamhet”.
– Vi har även ett nytt projekt för nyanlända i den internationella klassen på Storängsskolan, som får lära sig rytmik, säger Lagerbäck.
Han påpekar att planerna på att göra musikskolan till kulturskola diskuterats i kommunen ända sedan början av 1990-talet.
– Vi håller på och utarbetar ett förslag för att sänka elevavgifterna till kulturskolan. Norrköping har sänkt sina avgifter med 75 procent.
Hösten och vintern består som vanligt av en mängd konserter.
På lördag är det konsert för Världens Barn i Kulturhuset.
1 december har Skolmusikkåren konsert i Kulturhuset tillsammans med Norrköpings ungdomsmusikkår.
Årets julkonserter genomförs 2 december i Kulturhuset samt dagen efter i Hällestad kyrka.
Det sker även Luciakonserter för olika organisationer och diverse elevkonserter.
Precis som tidigare erbjuds instrumentalundervisning i tvärflöjt, klarinett, saxofon, blockflöjt, violin, viola, cello, kontrabas, trumpet, trombon, piano, trummor, gitarr, elbas, solosång, kör samt pop- och rock.
Den nya kulturskolan har dessutom dragit igång en ny webbtjänst.
Per-Arne Lagerbäck är förväntansfull inför vad kultursatsningen kan innebära för skolan, eleverna och orten.
– Det ska bli roligt att få vara med och se hur en ny verksamhet växer fram. Vi tror och hoppas att vi ska nå nya elever, konstaterar han.