Sankta Maria kyrka som ligger mellan Risinge och Doverstorp har nu fått en uppfräschning – något som krävs då och då med tanke på dess ålder: enligt källorna grundlades kyrkan under den senare hälften av 1100-talet. Sedan har kyrkan byggts på och omformats under årens lopp för att få sin slutliga exteriöra form under 1700-talet.
Under det senaste året har en takrenovering skett och efter detta har nya takspån lagts på taket enligt konstens alla regler.
– Vi har arbetat i två etapper: i januari 2016 började vi på vinden och tog bland annat bort mängder av gamla kajbon. Vi satte också upp nya gångbryggor på vinden och har dragit för ny belysning, berättar Magnus Hedegård, ägare av Kyrktak Bygg och Konsult AB som har haft entrepenaden.
– Sedan började vi med etapp två innan jul. Vi har lagt nytt undertak och nytt spån och förra veckan tjärade vi det sista.
Vad gäller spånet och dess läggning är det en hel vetenskap i sig om det ska bli hållbart och stå emot tidens tand.
– Vi använder spån som är handkluven ur gammal fura, minst 120 år gammal, som ska vara rätvuxen. Den doppas därefter i dalbränd trätjära och sedan paketeras den och torkas, säger Magnus Hedegård som tillägger att det gått åt 65 000 spån till S:ta Maria kyrkas tak.
– Efter att taket lagts rekommenderar vi att taket tjäras tre gånger för att det ska bli motståndskraftigt.
Om jobbet gjorts som det ska behövs taket inte bytas inom överskådlig tid.
– Lägger man spån i rätt material och gör allt som det ska så ska det kunna hålla minst 100 år, förutsatt att det tjäras vart femte till sjunde år, bedömer Magnus Hedegård.
– På Sankta Maria kyrka ska taket tjäras ytterligare två gånger under 2018-2019 för att få fullgott skydd.
Denna gamla medeltida kyrka är ett turistmål i sig med sina omfattande medeltida tak- och väggmålningar som beskrivs som "de mest unika medeltidsmålningarna i norra Europa" på Finspångs kommuns hemsida. De har aldrig varit överkalkade eller restaurerade och det finns få om någon kyrka i Sverige med liknande bildprakt. Dessutom vet man inte vem som gjort dem – konstnären har kort och gott kommit att kallas för "Risingemästaren".
I juni börjar också årets guidade vandringar där besökarna får veta en del om målningarna och vad de föreställer men också om andra intressanta delar av kyrkan.