Zigeunerweisen - och fiolens häxmästare
Vilken alldeles makalös konsert vi fick uppleva i De Geer på lördagseftermiddagen. Helt oförberedda var vi väl inte eftersom vi tjuvtittat på trettondagens TV-konsert, men ändå!
I Ungersk Rapsodi av Liszt sög man ur all must och märg som sig bör med ett oborstat och flödande musikanteri. Träblåset och speciellt klarinetten glittrade. Sedan var det så dags för Lakatos och Lisztes på violin respektive cimbalom (hackbräde). De båda herrarnas förmåga till samspel lyfte hela konserten och deras ordlösa kommunikation blev bara den en upplevelse utöver det vanliga.
I Hubays lilla stycke På Balatonsjöns vågor drag man ut det mesta till ytterligheter och skämdes inte ett dugg för det. Ska det vara ett glissando, så gör man ett glissando - lååångt och uuutdraget. Igenkännandets glädje spred sig under Svit ur Fiddler on the Roof av Jerry Block. David Björkman slet hårt för att få ihop solist och orkester och jag vet inte hur han bar sig åt men det fungerade.
Lakatos sätt att utnyttja rubaton, accelerandon och andra musikaliska finesser skulle kunna få dirigenten att darra på manschetten, men inte Björkman inte. Han fick ihop det, åtminstone för det mesta. Och när det inte fungerade alldeles perfekt så blev det bra ändå. Cimbalom-spel i ett våldsamt tempo fascinerade därtill.
När orkestern spelade På en Persisk Marknad av Ketelbey tänkte jag på Anden, Aladdin och mattan men allra mest på Povel Ramels parodi. Enescos Rumänskt Rapsodi bjöd efter paus på lite andhämtning. Vackert och behagligt med sköna melodier. Ännu vackrare blev det med Tema ur Schindler´s list av John Williams. Här utnyttjade Lakatos alla möljligheter att bred ut de vackra tonerna och de finaste slingorna. Med Attila Csampais lilla stycke över Lakatos familjefader Bilhari tror jag vi fick ett stycke romsk musikhistoria. Ackordväxlingarna mellan dur och moll, tonaliteten, rubateringarna, snabba växlingar i tempi och dynamik - allt fanns med. De hissnande löpningarna tog andan ur publiken och stressade orkestern till stordåd.
Men konsertens huvudnummer var förstås Ungersk dans av Brahms. Oj, oj, oj så det spelades. Ett hiskeligt tempo och synkoper som inte kan ha gått ihop och så cimbalom som ackompanjerade det hela och en orkester där man såg eldsflammor slå upp - då blir man glad! Det var ingen konsert jag var på. Det var en happening! Anna Sköldh
Musik
Norrköpings Symfoniorkester
Dirigent: David Björkman
Solister: Roby Lakatos, violin
Jenö Lisztes cimbalom
Dirigent: David Björkman
Solister: Roby Lakatos, violin
Jenö Lisztes cimbalom
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!