Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Växtfotografi med poetisk kraft

När det var dags för Linnéjubileet gick Stadsmuseet igenom sina samlingar. Men Marie-Louise Söderhielm berättar att man bara hittade en sak som passade: Ett gåtfullt 1700-talsskåp som man tror har tillhört Carl von Linné. Foto: Janne Forsby

När det var dags för Linnéjubileet gick Stadsmuseet igenom sina samlingar. Men Marie-Louise Söderhielm berättar att man bara hittade en sak som passade: Ett gåtfullt 1700-talsskåp som man tror har tillhört Carl von Linné. Foto: Janne Forsby

Foto:

Kultur och Nöje2007-06-01 06:00
- Finns det något vackrare och mer fulländat än en blåsippas perfekt rundade blad?
Det undrar fotografen Vibeke Mathiesen, aktuell med en serie strålande vackra fotografier i Stadsmuseets lilla utställningssal. Hon har plockat växter i skogarna kring Malexander, Linköping och Ljungby och fotograferat dem på ett ljusbord.
- Då får man fram strukturen och växtens nerver i bladen. Jag ville inte ljussätta, för huvudmotivet är växten i sig, säger hon.
Fotot är närgånget, knivskarpt och poetiskt. Samtidigt knyter Vibeke Mathisen an till vetenskapen, genom att systematisera, dokumentera och förse växterna med sina latinska namn. Inspiration till sitt herbarium har hon fått från tidigare generationers hemuppgift under sommarlovet att torka, pressa och klassificera växter.
Bildernas karaktär skiftar, några visar virvlande rötter - andra ordnade bladverk. Naturens kaos ställs mot dess ordning. Favoriten bland de egna bilderna är ekorrbäret med sina långskaftade hjärtlika blad.
- Jag har fått med hela växten: bladen, blomman och rötterna. Den liknar en gamla tiders skolplanscher. Det stämmer med tanken om ett herbarium. Dessutom välver sig bladen så fint.


Drivkraften i projektet var nyfikenhet. Vibeke Mathisen ville veta vilka växter det egentligen var som hon såg under sina skogspromenader. Från början var tanken inte att fotografera växterna, bara att försöka artbestämma dem.
Tvärtom kände hon ett visst motstånd mot att fotografera dem, eftersom det redan redan gjorts av kända fotografer som Karl Blossfeldt, Robert Mapplethorpe och i Sverige Karin Berglund och Mattias Klum.
- Men nu det är inte omöjligt att jag fortsätter. Jag ser naturen på ett annat sätt, det har öppnat andra vyer.


Utställningen kopplas till Linnéjubileet och Stadsmuseet passar på att plocka fram ett 1700-talsskåp ur sina gömmor. Skåpet kan ha tillhört Linné, åtminstone om vi får tro lasarettsläkaren Lars Peter Hanssén. Han skänkte möbeln till Ebersteinska skolan år 1860 och skriver i sitt gåvobrev:
"af intresse för vetenskaperna, åt vhilka under kraftfullare dagar min håg varit med förkärlek rigtad velat med varm hand giva
en mig tillhörig samling af snäckor, mollusker och andra dylika naturalster äfven som ett skåp hvilket fordom innehafts af den store Carl von Linné."


Lars Peter Hanssén var utbildad i Uppsala och tjänstgjorde i Norrköping som läkare under åren 1834-1852. Hans brinnande intresse för naturen speglas i skåpet som är fyllt med örter och snäckor. Med prydlig handstil kan den med god syn läsa om de är från Tåkern, Motala Ström eller andra sjöar, hav eller vattendrag.
I morgon lördag invigs utställningen av Linné (spelas av Claes Weinar) och under vernissagen spelar elever från Kulturskolan barockmusik i tidstypiska kläder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!