Valet mellan rätt och fel
Att välja mellan rätt och fel kan vara nog så svårt. Särskilt om omvärlden är ofullkomlig och andra är annorlunda än man själv är. På DVD har Folkbladet sett två filmer som handlar om just detta, ett engelskt arbetsmarknadsdrama och Suzanne Ostens Skyddsängeln, med Philip Zandén som politisk attentatsman.
IT´S A FREE WORLD....
Regi: Ken Loach
I rollerna: Kierston Wareing m.fl.
SandrewValfrihet på gott och ont är ämnet för Ken Loachs senaste film om vardag och arbetsliv bland Englands arbetare och lägre medelklass. En ung kvinna startar bemanningsfirma. Hon är både naivt optimistisk och besviken på sitt eget yrkesliv. Därför är hon lagd både för att bli besviken igen, och för att bli likadan som de cyniker och profitörer hon möter. Ska hon utnyttja illegala invandrares situation för att bli rik kvickt? Hennes eftertänksamma partner avråder, och hon ger själv mat och husrum åt en olycksdrabbad familj från mellanöstern. Men viljan att inte leva samma arbetarliv som fadern är en stark drivkraft, som tillsammans med vinsttänkande, utpressning och hot leder till ett avgörande beslut.Loach berättar sedan länge moget och lättfattligt om hur pengar och arbetsmarknad, arv och miljö griper in i människors liv. Då blir det svårt att göra precis som man vill, även om man både kan och vill det och det. Friheten är inte densamma för alla. Den här filmen är en av Loachs många ganska bra filmer. De är oftast sevärda. Deras styrka är ofta miljöskildringen, i bilder som lyckas vara både oglamorösa och intressanta, och skådespelarna. Kierston Wareing är den senaste amatören som i Loachs regi visar sig kunna fängsla åskådaren filmen ut.
SKYDDSÄNGELN
Regi: Suzanne Osten
I rollerna: Philip Zandén, Etienne Glaser, Malin Ek m.fl.
SandrewTeaterregissören Suzanne Osten höjde svensk films kvalitet betydligt under 1980-1990-talen. Att hon inte vill eller får fortsätta filma är ett stort bakslag för svensk film. Det påminns man om när man ser om Skyddsängeln (1990) som är nog så bra även om den saknar fantasin och djärvheten i Ostens bästa filmer. Blandningen av familjemelodram och satir är ändå skickligt genomförd.Philip Zandén gör sin kanske bästa filmroll som studentradikal som blir livvakt åt inrikesministern, som nyligen dödsdömt en annan studentradikal. Målet är att lönnmörda ministern. Men attentatsmannens beslutsamhet vacklar i umgänget med offret, hans fru och tre barn. Han hamnar i oplanerade kärleksaffärer, i en miljö där han inte vet hur han ska uppföra sig. Där är han dessutom ensam, eftersom han bara är där för att göra vad han tror på, mitt i en vardag präglad av den socialt säkra människans otvungna livsglädje, i herrgård i havsbandet, långt från den odemokratiska vardag studentradikalerna vill förändra. Det är omkring 1910, liberalismens, jämlikhetens och 1900-talsrevolutionernas tid.Övertydliga dokumentärbilder av polisbrutalitet är den enda skönhetsfläcken i filmen, som lever högt på ett smått inspirerat svartvitt foto och på Ostens fina skådespelarregi. Etienne Glasers minister, en levande människa med fina inslag av karikatyr, gör sig bra bredvid den tillknäppte attentatorn. Björn Kjellman visar talang i en tidig roll.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!