Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Typerna i grilloset

Illustration: Mikael Engdahl

Illustration: Mikael Engdahl

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2004-06-11 06:00
Det finns något frenetiskt över sommaren. Eftersom den är så kort som Tomas Ledin sjunger, måste årstiden utnyttjas. Maximalt. Allt ska ske utomhus. Det spelas boule, kubb och crocket. Fikas på utefik, pick-nickas - och grillas.
Framför allt grillas.
Att grilla, steka över öppen eld är ju världens äldsta sätt att laga mat. Det är radhuspappornas tid att ta fram urtidsmannen inom sig. Redan i maj fylls tidningarna med grilltips om hur vi ska få till den där åtråvärda, intensiva glöden, den där perfekta marinaden och den feta, smaskiga såsen.
Familj och vänner bänkar sig medan pappa tar plats bakom grillen. Ett dis sänker sig sakta över radhuslängan. Men låt oss kika in bakom bersåer, häckar och staket. Där träder olika grillartyper fram i grilloset:
Först har vi Eko-Erik. Han använder inte tändvätska av miljöskäl, så grillkolen tar aldrig fart. Barnen sitter och tjurar och börjar nalla på de kalla korvarna. De är så klart redan uppätna när Eko-Erik lyckas få fart på elden. När glöden är fin har barnen slocknat.
I vräkiga villan med det höga planket huserar Stajlar-Sture som köpt senaste monstergrillen för att leda statusjakten. Han oroar sig litet för att nya Hugo Boss-skjortan ska få flottfläckar från marinaden. Självklart vrider han på armen för att visa upp märkesklockan samtidigt som han vänder entrecoten.
Då vi kikar över den lagom välklippta häcken till ordinära radhuset ser vi Flinta-Fredrik med Flinta-Fiffi och två blonda barn i likadana träningsoveraller. Flintastek till de vuxna och hot dog till ungarna blir det till middag. Fantasin flödar hos Flintstones.
Oturs-Ola har vädrets makter emot sig. Men har man bestämt grillning ska det bli grillning trots att regnet öser ner. Ofta blir han stående ensam vid grillen. Vi ser att kompisarna grimaserar när Oturs-Ola kommer in genomsur och serverar köttet halvrått.
Så har vi Tina-kopian och Nigella-wannaben som skorrar "jättegott" och stoppar fingrarna i marinaden och smakar av. Det är Finsmakar-Fredrika som omsorgsfullt lägger pilgrimsmusslorna från Swarts fisk på grillen. Ingen bacillskräck här inte. Innan grillningen måste hon fara stan runt i jakten på de riktigt goda råvarorna, för de kan ju inte handlas på samma ställe.
Hos Globetrotter-Gunnar ska alla exotiska kryddor som köpts under resorna till världens alla avkrokar ge smak åt köttbiten från Argentina. Blandningen ger en lustig smak. Vi måste prova insmugglade stekta myror som förrätt och efter maten väntar chai-te och en spännande 1,5 timmes video från kinesiska muren.
Vi har kommit kvarteret runt och det är dags att rannsaka sin egen grillkonst... men det får bli en annan gång.
To be continued, kanske.
Based on a true story. Åja, nästan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!